IMENOVANJE

Na čelu Lekarne Ljubljana po Jakliču še en Jankovićev človek?

Objavljeno 15. januar 2013 15.04 | Posodobljeno 15. januar 2013 12.24 | Piše: S. J., STA

Sedeja so potrdili z 22 glasovi za in 13 proti.

Marko Jaklič lahko začne odštevati dneve do rušenja.

LJUBLJANA – Ljubljanski mestni svetniki so dali soglasje k razrešitvi direktorja javnega zavoda Lekarna Ljubljana (LL) Marka Jakliča ter potrdili, da bo novi direktor zavoda po prekinitvi delovnega razmerja z Jakličem konec marca letos postal Marjan Sedej. Svet LL je s sklepom Sedeja že potrdil, potrebno pa je bilo še soglasje mestnega sveta.

Jagerja Sedej ni prepričal

Mestni svetnik SDS Mirko Brnič Jager je pred glasovanjem o soglasju Sedeju dejal, da ga v primerjavi z drugimi kandidati ni prepričal. Izpostavil je, da je poleg tega Sedej 12,5-odstotni solastnik podjetja KLM Naložbe. Solastniki podjetja so tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ljubljanski podžupan Aleš Čerin in mestna svetnica Liste Zorana Jankovića Jadranka Dakič. Zaradi dvomov o primernosti Sedeja je predlagal preložitev glasovanja in nato še glasovanje o tem brez prisotnosti solastnikov KLM Naložbe, vendar predloga nista dobila dovolj velike podpore svetnikov. Svetniki so nato soglasje Sedejevemu imenovanju potrdili z 22 glasovi za in 13 proti.

Prav tako je bil Sedej član uprave Mercatorja v časih, ko je 'najboljšega soseda' vodil Janković.

Ponavljanje napake

Po mnenju mestnega svetnika SDS Anžeta Logarja se z imenovanjem Sedeja ponavlja napaka, ki je bila narejena z imenovanjem Jakliča, ocenjuje pa, da bo Sedejev način vodenja zavoda precej tržno naravnan. »Imenujemo še eno osebo, za katero se na ravni mestnega sveta Ljubljana ne moremo zediniti. Glede na prijavljene kandidate so bila nekatera odmevna imena, ki bi vzbujala zaupanje,« je dejal. Imenovanju Sedeja je nasprotovala tudi svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar.

Jaklič odšel iz osebnih razlogov

Da Jaklič skupaj z vodstveno ekipo odhaja s čela zavoda, so iz LL sporočili oktobra lani in navedli, da odhajajo iz osebnih razlogov. Omenjena ekipa je vodenje LL prevzela februarja 2008. Ljubljanski mestni svet je Jakliču soglasje k vnovičnemu imenovanju na mesto direktorja podal januarja letos kljub številnim očitkom (predvsem zaradi Jakličevega vodenja lekarne), pri čemer so pripombe letele na ustvarjanje dobička in pravno dvomljivo ustanavljanje podjetja LL Grosist. Očitki svetnikov so se nanašali tudi na odvzem Jakličevega magisterija.

Deli s prijatelji