NOVE POTEZE

Na čelo Sove tudi Kučanov bivši varnostnik

Objavljeno 06. november 2014 18.05 | Posodobljeno 06. november 2014 18.06 | Piše: A. K.

Zaradi domnevnega medijskega miru Čarni namestnik direktorja Sove, Štambergerju »nepomembna pisarna«.

Ludvik Čarni, nekdanji dolgoletni policist iz kroga Milana Kučana.

LJUBLJANA – Potem ko je vlada pred kratkim s položaja direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) razrešila Staneta Štembergerjaimage in na to mesto imenovala Andreja Očka, predsednik vlade Miro Cerar kljub številnim očitkom ne razmišlja o novih menjavah.

Na dan je prišlo, da Oček ne izpolnjuje vseh zakonsko predpisanih pogojev za vodenje Sove, poroča Požareport, zato si je Cerar želel zagotoviti medijski mir glede tega. Oček naj bi prav zaradi tega razloga za svojega namestnika postavil Ludvika Čarnija, nekdanjega dolgoletnega policista iz kroga Milana Kučana.  

Ludvik Čarni je nekdanji direktor urada za varovanje in zaščito. Urad je vodil v času, ko je bil Kučan predsednik države, pozneje pa je bil še direktor urada za varovanje tajnih podatkov. Dosedanji in zamenjani direktor Sove Štemberger trenutno ostaja na Sovi, Oček pa naj bi mu dodelil »nepomembno pisarno«.

Po hitri zamenjavi dosedanjega generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja pa so se pojavila ugibanja, ali bosta ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in novi direktor policije Marjan Fank zamenjala tudi direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Majheniča, ki se zadnje čase precej redko pojavlja v javnosti. 

Deli s prijatelji