KRIZA

Na Celjskem od 30 do 40 odstotkov delavcev z minimalno plačo

Objavljeno 21. december 2012 17.21 | Posodobljeno 21. december 2012 17.21 | Piše: STA, A. L.

V Merkurju in Avtu Celje so se odločili, da bodo delavcem z naslednjim letom izplačevali plače za 36-urnik, čeprav bodo delali polni delovni čas.

CELJE – Na Celjskem od 30 do 40 odstotkov delavcev prejema minimalne plače, je danes na novinarski konferenci povedal sekretar sindikalne Območne organizacije Savinjska Vojko Korošec. Podoben je bil ta odstotek tudi lani. Korošec je dejal, da jih je letos val stečaj na Celjskem presenetil.

Stečaji

Kot je dejal Korošec, so pričakovali, da je val stečaj in slabih podjetij že prešel, vendar pa je leto 2012 pokazalo, da to ne drži. V stečaj je letos tako najprej šel Ingrad Gramat, ki je zaposloval okrog 160 delavcev, do zdaj pa so prejeli le štiri minimalne plače iz jamstvenega sklada. Velik val stečajev je zajel tudi področje lesarstva. Stečaj je tako doletel podjetje Sadeko iz Rimskih Toplic, ki je imelo 64 zaposlenih, Smreko iz Gornjega Grada s 40 zaposlenimi ter polzelski Garant, ki je zaposloval 115 delavcev. Ti so bili od aprila do uvedbe stečaja v avgustu brez plač.

Dva milijona dolga

V stečaj je šla tudi žalska Minerva, ki je bila močno povezana s propadlim Vegradom. Ta ji je ostal dolžan okoli dva milijona evrov za opravljene storitve. Stečaj je doletel tudi družbo Ceste mostovi Celje, v kateri je bilo zaposlenih okrog 300 delavcev, prav tako njegovo hčerinsko družbo Lid s 150 zaposlenimi. Celjski Nivo pa je dejavnost prenesel na ljubljansko družba Vrana, ki je potem večini od 380 delavcev odpovedala delovno razmerje.

V težavah je tudi Tovarna nogavic Polzela, ki je odpustila nekaj manj kot 100 delavcev. V tej družbi letos niso izplačali niti regresa, odpravnine pa izplačujejo na obroke.

Do 700 evrov božičnica

Glede laškega Tima je Korošec pojasnil, da imajo dovolj naročil, kljub temu pa so delavcem plače znižali za šest odstotkov, božičnica pa je bila minimalna.

Na Celjskem, tako Korošec, sicer obstajata dve vrsti podjetij, in sicer prva ne izplačujejo regresa in tudi ne božičnic, druga pa izplačujejo ne samo regres, temveč tudi božičnice, ki so letos znašale od 150 do 700 evrov.

V Merkurju in Avtu Celje, ki tudi odpušča delavce, so se odločili, da bodo delavcem z naslednjim letom izplačevali plače za 36-urnik, čeprav bodo delali polni delovni čas.

Korošca tudi skrbi, kaj se bo zgodilo s Cinkarno Celje in Steklarno Rogaška, saj se v teh družbah obeta sprememba lastniške strukture v letu 2013.

Deli s prijatelji