ODSTRANJEVANJE

Na Bledu se borijo s školjkami in časom

Objavljeno 14. april 2013 19.00 | Posodobljeno 14. april 2013 19.00 | Piše: Špela Ankele

Tujerodne trikotničarke ogrožajo floro in turizem v našem letoviščnem biseru.

Blejski potapljači so prečesali približno četrtino jezera, v iskanju potujoče trikotničarke jih v prihodnjih tednih čaka še okoli 400 ur podvodnega dela. Foto: Jure Žvan

BLED – Leta 2010 so na Bledu opazili prve tujerodne školjke, imenovane potujoče trikotničarke. Jeseni lani so se potapljači iz Društva za podvodne dejavnosti Bled lotili popisovanja in, s kladivci v rokah, tudi odstranjevanja teh školjk, ki slišijo na latinsko ime Dreissena polymorpha. Ta teden so odkrili, da je tudi ob Blejskem otoku več sto nadležnih školjk, ki se lahko začnejo razmnoževati, ko voda doseže 12 stopinj Celzija. Po navadi je imelo jezero toliko stopinj že aprila, a letos ima zima globlje korenine, zaradi česar se temperatura vode te dni giblje med 6 in 8 stopinjami. Potapljači imajo tako le še malo časa, da odstranijo večino odraslih školjk, sicer jih bo prehitel nov razmnoževalni ciklus.

Vsi, ki jim je mar za gorenjski biser, se močno nadejajo, da ga bodo obvarovali pred školjko, ki lahko s svojimi ostrimi robovi povzroči plavalcem prenekatero nevšečnost. »Vsekakor upamo, da bomo pri odstranjevanju vsaj toliko uspešni, da se školjka ne bo širila naprej. Če bi se trikotničarke preveč namnožile, bi utegnile porušiti biološko ravnovesje v jezeru. Počakati bo treba pol leta, leto, da bomo videli, ali smo na poti do uspeha,« pojasni Jure Žvan, eden od izkušenih blejskih potapljačev.

Čistilna akcija

Do zdaj so za popisovanje in odstranjevanje školjk porabili 260 prostovoljnih ur. »Še 300, 400 ur prostovoljnega dela nas čaka, pa bomo pregledali ves breg. Doslej smo ugotovili, da je največ invazivnih školjk na Grajskem kopališču, v Mlinem in na območju otoka,« je opisal Rok Lesjak, ki je ta teden z Juretom Žvanom in Alešem Lebanom pregledoval podvodni svet okoli Blejskega otoka. Medtem ko je bila trojica pod vodo, je jezero rahlo kodral veter, ki je pihljal v sončnem popoldnevu. Pod gladino je bila vidljivost slaba: stvari, oddaljene nekaj deset centimetrov, si še nekako videl, tisto, kar je plavalo približno dva metra proč, pa si lahko le zaslutil v medlih obrisih. Sprva je kazalo, da je podvodni svet severnega pomola na Blejskem otoku čist. Nato pa so se trije potapljači, ki so ugotavljali, kam vse je že pripotovala nadležna tujerodna školjka, dvignili na površje. Ugotovili so, da bodo imeli pod pomolom približno uro dela z odstranjevanjem, saj je bilo pod vodo skritih več sto primerkov nadležne tujke.

Nad potapljači je čoln šofiral Dejan Jalen, ki je skrbno beležil tiste predele na otoku, kjer je trojica potapljačev ugledala školjke. »Izdelujemo podrobnejši zemljevid lokacij, na katerih so školjke. Tokrat prvič popisujemo na otoku. Da so že pripotovale sem, prilepljene na dno čolnov ali pleten, sicer vemo že od prej, kajti potapljači so jih opazili med rekreativnimi potopi,« je opisal Dejan.

Zemljevid jim bo prišel prav tudi 25. maja. Takrat bo čistilna akcija, že dvajseta po vrsti, na kateri bodo potapljači iz vse Slovenije čistili Blejsko jezero. Tokrat prvič ne bodo iskali zgolj odpadkov, temveč se bodo lotili tudi mehanskega odstranjevanja invazivnih školjk. Lani je bilo na čistilni akciji sto sodelujočih. Letos v Društvu za podvodne dejavnosti Bled upajo, da jih pride še več, kajti zdaj njihovo pomoč potrebujejo bolj kot kadar koli.

Deli s prijatelji