LUKOVICA

Na avtocesti so lovili teroriste

Objavljeno 13. avgust 2016 19.37 | Posodobljeno 13. avgust 2016 19.38 | Piše: Tomica Šuljić

Policija je na počivališču Lukovica ustavila tri državljane Libije. Na internih policijskih kanalih sporočila o protiteroristični akciji.

Trije prestreženi Libijci niso pomenili teroristične grožnje. Foto: Jure Eržen.

LJUBLJANA – Terorizem je v zadnjih letih postal vse bolj del nečesa, kar je zelo blizu nas. Odjeknila so spoznanja, da so v islamskih konfliktih na obeh straneh v bojih sodelovali tudi slovenski državljani, s slovenskimi imeni in priimki. Nazadnje smo spremljali primer Roka Žavbija, ki se je brez težav vrnil domov, nato pa je Italija zahtevala njegovo izročitev, domnevno zaradi novačenja borcev.

Takrat se je marsikomu zastavilo vprašanje, kako se pri nas (ne) kosamo z nevarnostjo terorizma. Precej kritik se je nanašalo na nemoteno vrnitev islamističnih borcev z bojišč, saj drugje po svetu takšno dejavnost preganjajo – ne glede na to, ali so se posamezniki borili za Islamsko državo ali proti njej. Toda zgodba, ki smo jo izbrskali, priča, da naša policija ter drugi varnostni organi ne sedijo križem rok.

Tuja obvestila, naša akcija

Trije državljani Libije (ki že nekaj let velja za oporišče muslimanskih skrajnežev) so v začetku avgusta potovali po Evropi. Za enega izmed njih je Italija razpisala ukrep zavrnitve vstopa v države schengenskega območja, druga dva pa sta imela veljavne dokumente pa tudi izpolnjevala sta pogoje za bivanje in zadrževanje na območju schengna. Libijci so potovali po Sloveniji, naši varnostni organi pa so jih zaznali »na podlagi obvestil tujih varnostnih organov in v okviru rednih nalog, povezanih s tujsko problematiko,« pojasnjuje Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave.

Minuli petek so v popoldanskih urah tri Libijce ustavili pripadniki ljubljanske policijske postaje za izravnalne ukrepe, prestregli so jih na avtocestnem počivališču Lukovica: »Zaradi varne izvedbe postopkov so policisti na počivališču gibanje omejili,« še navaja Pučkova. Zaradi italijanske zavrnitve vstopa enega izmed njih so policisti še naprej preverjali zakonitost vstopa in bivanja na območju schengna: »V nadaljevanju izvajanja aktivnosti je bilo ugotovljeno, da za osebo ni zadržkov za bivanje na območju schengna ali EU kot tudi tranzita prek Slovenije,« kratko policijsko poročilo zaključuje Pučkova.

Borca Islamske države, rojena v Sloveniji

V tem poletju smo spoznali nove obraze ljudi, ki prihajajo iz Slovenije in se borijo na bojiščih Islamske države (če so seveda še živi.) Dva borca sta se rodila v Slovenj Gradcu: prvi je Enes Iriškić, ki se je na Koroškem rodil marca 1984, a je živel v Bosni in Hercegovini v občini Teslić, drugi je leto starejši Nermin Jahić, nazadnje je bil prijavljen v Gradačcu v BiH. 

Akcija očitno ne bi prišla do javnosti, če se ne bi nekateri policisti, ki so po internih komunikacijskih kanalih slišali za aretacije, dan zatem spraševali o petkovih dogodkih: »Včeraj je bilo obvestilo o aretaciji teroristov na avtocesti … ve kdo kaj več o tem?« se je glasilo vprašanje enega od članov zaprte skupnosti na najbolj priljubljenem družabnem omrežju. Dobil je zgolj nekaj všečkov, a nihče od članov skupine mu ni odgovoril na vprašanje.

V Kopru brez aretacij

Naši viri še trdijo, da to ni bila prva tovrstna dejavnost naše policije to poletje – a podobne dogodke oziroma aretacije na letošnji masovni zabavi v Kopru konec julija so pri policiji zanikali: »V času letošnje Rumene noči v Kopru policija oziroma policisti Policijske uprave Koper niso odvzeli prostosti nobeni osebi s seznama potencialnih terorističnih napadalcev,« je naše informacije iz virov blizu policije zanikala Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Policija je o svojih metodah dela ter primerih – blago rečeno – nezgovorna, toda zaradi potuhnjenega skupnega sovraga, ki preti Evropi, da bo postala Orobpa (kot ji rečejo v Islamski državi), je razumljivo, da vojna proti teroristom tudi na naših tleh poteka tajno. 

Deli s prijatelji