NA KOŽO

Na avdicijo za Pesem ptic trnovk

Objavljeno 29. avgust 2012 00.25 | Posodobljeno 29. avgust 2012 00.25 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Vedno me je zanimalo, na kakšni osnovi duhovnik svetuje o zagatah v spolnosti.

Domen Mal.

Na avdiciji slovenske verzije filma Pesem ptic trnovk bi se, kakor beremo in poslušamo, za vlogo duhovnika, v katerega se zaljubi nedolžni deklič, potegovala vsaj dva duhovnika, Alojz Uran in Franc Rode. Nista lepa kot Richard Chamberlain, zato pa naj bi bila toliko bolj izkušena.

Glasnejša bomba je Rode, vsega tretji kardinal v slovenski zgodovini, za Jakobom Missio in Alojzijem Ambrožičem. Tanja Breda S. je povedala, da je bila z njim v intimnem odnosu leta 1969, njej je bilo takrat 18 let, njemu veliko starejših 35. Čigav sin je Peter, ki se je rodil leta 1970, pa Tanja Breda ne ve – človek v mladosti pač sproba več kot enega partnerja, čeprav je ta duhovnik – a se ji zdi, da sta si s Francem res podobna v nos in oči. Rode se je včeraj odzval, potrdil prijateljstvo s Tanjo Bredo, zavrnil pa trditve o prelomitvi duhovniškega celibata in domnevnem očetovstvu ter napovedal tožbo.

Zoper katoliško in tudi druge vere nimam nič, definiram jih kot človekov odgovor na strah pred smrtjo, me pa moti njihova realizacija. V Rimskokatoliški cerkvi (RKC), recimo, prav celibat. Zakaj morajo biti duhovniki izključno moški, ki se odrekajo spolnosti? So zato boljši posredniki med Bogom in verniki kot njihovi protestantski kolegi/kolegice, ki jim celibat ni zapovedan? Vedno me je zanimalo, na kakšni osnovi duhovnik pri spovedi svetuje o zagatah v spolnosti ali zakonu, ko pa je v tem povsem brez izkušenj. Vsaj naj bi bil. A iz knjig?

Za RKC je celibat kontinuirano živeto sporočilo, da življenje tukaj in zdaj z vsemi svojimi veselji in bolečinami ni vse, in je s tem provokacija v svetu, ki pravzaprav ne veruje več v življenje po smrti. Toda v tem trajnem protestiranju proti splošni površinskosti klecajo prav njegovi nositelji. Dokaz so zatajeni hčere, sinovi in, še veliko huje, zlorabljani otroci – tudi na Slovenskem smo imeli pedofilske afere. Nemorala je očitna tudi na drugih področjih, recimo v finančnih malverzacijah propadle mariborske nadškofije. Politikom je pol odpuščeno, ker so že po definiciji kurbe. Ne razumem pa, kdo deli odpustke duhovnikom. Sami sebi? 

Deli s prijatelji