27. APRIL

Na 40. obletnico OF svet zaznamovala računalniška miška

Objavljeno 27. april 2012 12.32 | Posodobljeno 27. april 2012 12.32 | Piše: S. J.

Le kaj bi brez 27. aprila?

LJUBLJANA – Danes je za večino Slovencev dela prost dan, saj 27. aprila praznujemo dan upora proti okupatorju. Na ta dan se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, s prvotnim imenom Protiimperialistična fronta. Ustanovljena je bila leta 1941 v Rožni dolini v hiši književnika Josipa Vidmarja v Ljubljani, a ne na današnji dan, temveč na dan prej.

Leta 1941 Italija svojemu ozemlju priključi Ljubljansko pokrajino

Na današnji dan pa se je v preteklosti dogajalo še marsikaj zanimivega, povezanega tudi z našim prostorom. Tako je Italija leta 1923 sprejela zakon o preimenovanju primorskih slovenskih krajevnih imen. Leta 1941 je Italija svojemu ozemlju priključila Ljubljansko pokrajino. Obsegala je Notranjsko (do meje, določene po Rapalski pogodbi), večino Dolenjske in Ljubljano z okolico vse do reke Save. Istega leta so nemške enote vkorakale v Atene. Leta 1945 so v Lombardiji aretirali italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija

Veselita se tudi Sierra Leone in Togo

Današnji dan pa so zaznamovale tudi ustanovitve držav. Leta 1960 je Togo postal neodvisna država, leto kasneje sledi še Sierra Leone. Neodvisnost slednje sovpada z Nasino izstrelitvijo raketoplana Explorer 11 z namenom raziskovanja gama žarkov. Zaradi afere Watergate so leta 1974 na današnji dan k odstopu pozvali ameriškega predsednika Richarda Nixona.

1981 predstavili računalniško miško

Na današnji dan leta 1981 pa je raziskovalno podjetje Xerox PARC predstavilo računalniško miško, brez katere si danes sploh ne moremo predstavljati življenja. Leta 1993 na današnji dan je v letalski nesreči v Gabonu umrla celotna zambijska nogometna reprezentanca. Na današnji dan leto kasneje so v Republiki Južni Afriki izvedli prve demokratične volitve. Leta 1996 pa se je v Libanonu končala izraelska operacija Sadovi jeze.

27. april pomemben tudi za Američane

Deset let po dogodku se je 27. aprila na mestu, kjer sta stala leta 2001 v terorističnem letalskem napadu porušena dvojčka, začela gradnja novega nebotičnika, ki so ga poimenovali Stolp svobode. Lani pa se je na današnji dan spremenilo življenje mnogim Američanom, saj so najbolj uničujoči tornadi poleg tega, da so povzročili ogromno škode, zahtevali tudi življenje 346 ljudi.

Danes praznuje izumitelj telegrafa in morsejeve abecede

Na današnji dan se je rodilo kar nekaj zanimivih ljudi: 1791 se je rodil  Samuel Finley Breese Morse, ameriški izumitelj, najbolj poznan po izumu telegrafa in morsejeve abecede. Leta 1820 je na svet prijokal eden izmed očetov sociologije, Anglež Herbert Spencer. Leta 1907 pa se je rodil večkratni Prešernov nagrajenec za slikarstvo France Mihelič.

Pred skoraj 500 leti ubili slavnega pomorščaka

Na današnji dan pa so se od tega sveta poslovili mnogi, ki so zaznamovali zgodovino. Leta 1521 so 27. aprila ubili portugalskega pomorščaka Ferdinanda Magellana, ki je dokončno dokazal, da je Zemlja okrogla. Dal je ime Patagoncem in njihovi deželi, našel je prehod iz Atlantika v Tihi ocean ter odkril celo vrsto otokov. 27. aprila so umrli tudi italijanski filozof in politik Antonio Gramsci, francoski skladatelj Olivier Messiaen, France Bezlaj, slovenski jezikoslovec, pa tudi ameriški pisatelj perujskega rodu Carlos Castaneda.

Deli s prijatelji