PROTESTI

MZZ veleposlaniku Ukrajine izrazilo obsodbo nasilja nad protestniki

Objavljeno 11. december 2013 19.15 | Posodobljeno 11. december 2013 19.15 | Piše: STA, Ma. F.

Ministrstvo je v sporočilu za javnost tudi poudarilo, da z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov v Ukrajini.

LJUBLJANA – Ministrstvo za zunanje zadeve je danes v izjavi ostro obsodilo akcijo ukrajinske policije v torek zvečer na Trgu neodvisnosti v Kijevu in izrazilo pričakovanje, da se bodo oblasti vzdržale vsakršnega nasilja. Na pogovor so poklicali veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Mikolo Kiričenka ter mu prenesli slovenska stališča.

Veleposlanika je sprejel generalni direktor direktorata za bilateralo in evropske zadeve na ministrstvu Tadej Rupel, so sporočili z MZZ.

Uporaba sile nesprejemljiva

Ministrstvo je v sporočilu za javnost tudi poudarilo, da z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov v Ukrajini. Izrazilo je pričakovanje, da bodo ukrajinske oblasti in varnostni organi spoštovali pravico ljudi do mirnega združevanja in da se bodo vzdržali vsakršne uporabe sile.

Zbrani na glavnem trgu v Kijevu izražajo nezadovoljstvo nad aktualnim notranjepolitičnim položajem v državi in si prizadevajo za tesnejše odnose z Evropsko unijo. Uporaba sile proti mirnim protestnikom je nesprejemljiva in v nasprotju z vsemi demokratičnimi načeli, za katere se deklarativno zavzema tudi ukrajinska vlada. Slovensko zunanje ministrstvo ob tej priložnosti ponovno poziva vse relevantne akterje v Ukrajini k dialogu ter skupnemu oblikovanju vizije o prihodnosti države, so še zapisali na MZZ.
 

Deli s prijatelji