PARADOKS O SPRAVI

Mussomeli: Za Slovence sem aroganten imperialist

Objavljeno 17. april 2014 13.21 | Posodobljeno 17. april 2014 13.21 | Piše: T. L.

Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je bil po včerajšnjem odkritju spominske plošče deležen številnih očitkov, na katere danes na facebooku odgovarja.

LJUBLJANA – Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je s svojimi stališči in izjavami že velikokrat razburil Slovence in je v politično-ideološko razklanost Slovencev dregnil tudi z včerajšnjim odkritjem spominske plošče vsem žrtvam totalitarnih režimov. Na razklanost Slovencev in njihovo nepripravljenost po spravi je ameriški veleposlanik že večkrat opozoril. Po včerajšnjem odkritju spominske plošče pa so se znova pojavili očitki, da se vpleta v slovenske notranje zadeve in da to ni primerno.

Čeprav plošča, postavljena tudi v čast vsem slovenskim borcem za mir in spravo, visi na ograji ameriškega veleposlaništva na Prešernovi cesti, ki je uradno ozemlje Združenih držav Amerike, pa so v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije že napovedali vložitev pritožbe.

Spominska plošča (spet) razburila

Mussomeli se je na očitke danes odzval na facebooku z zapisom Slovenski paradoks. V njem na kratko našteje dejavnosti, v katerih je bil udeležen: vse od počastitve prispevka romske kulture, obiska romskih naselij, zavzemanja za enakopravno obravnavo tako imenovanih izbrisanih, udeležbe na Paradi ponosa, razdeljevanja hrane revnim in brezdomnim do odkritje plošče v spomin strmoglavljenim pilotom in plošče, ki vključuje sodelovanje s partizani. In v vseh primerih, tako Mussomeli, njegova dejanja niso bila označena kot »vmešavanje«. 

»Omemba besede sprava, namigi, da je napočil čas za medsebojno spoštljivo in sočutno ravnanje, ali pozivi Slovencem, da počastijo vse tiste, ki so padli in nato narediti korak dalje: potem moraš biti fašistični simpatizer, provokator, nehvaležnež, ki ne ceni medvojnega zavezništva, aroganten imperialist, ki se vmešava v notranje zadeve Slovenije,« je zapis zaključil Mussomeli.

Če bi slovensko veleposlaništvo v ZDA postavilo ploščo ...

Sicer pa se je na facebooku po Mussomelijevem prispevku razvila živahna razprava. Eden od uporabnikov facebooka je Mussomelija vprašal, kako bi se počutil, če bi slovensko veleposlaništvo sredi Washingtona postavila ploščo, s katero bi opomnili na dogajanje v Guantanamu in ljudi, ki so ostali brez kakršnih koli pravic, ali na ameriško zapiranje Japoncev v času 2. svetovne vojne. Mussomeli mu je odvrnil, da je v sredinem govoru omenil številne krivice, ki so jih zagrešile ZDA. Če pa bi slovensko veleposlaništvo v Washingtonu izobesilo tovrstno ploščo, bi se dogodka z velikim veseljem udeležil.   

image

S preteklostjo manipulirajo tako levi kot desni politiki

Sicer pa je Mussomeli v včerajšnjih Odmevih mnenje o slovenskih politikih povedal jasno in glasno. Dejal je, da predstavnikov vlade in politike ni povabil. »Nobenih politikov nisem povabil. Nisem si jih želel tam.« Dodal je še, da preteklost uporabljajo, da manipulirajo z ljudmi v sedanjosti. »Tako na levi kot na desni. Bistvo sprave je, da preteklost pustimo za seboj. Če se ne zmenimo zanjo ali jo izkrivljamo, jo bodo politiki še naprej zlorabljali. Ko pa enkrat pride do sprave, tega ne morejo več izkoriščati. V Ameriki državljanske vojne ne morejo izkoriščati za nabiranje glasov,« je med drugim še dodal.  

Mnenje, da imajo Slovenci težave z medsebojno spravo, s korakom, ki ga bo narod moral narediti, da se bo premaknil v prihodnost, je Mussomeli v preteklosti že izrekel. In si med drugim »prislužil« pogovor z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, kjer je pojasnil, da se ni vmešaval v slovenske notranje zadeve. 

Deli s prijatelji