AMERIŠKI VELEPOSLANIK

Mussomeli: V slovenskem okolju veliko pasti

Objavljeno 03. september 2014 14.26 | Posodobljeno 03. september 2014 14.26 | Piše: Mo. S.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je spregovoril o zagonskih podjetjih in tehnologiji.

Joseph Mussomeli.

LJUBLJANA – Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je v času, odkar je v Sloveniji, spoznal, da so mladi Slovenci bolj introvertirani od ameriških vrstnikov, saj da neradi vprašujejo in debatirajo, zanimivo pa je, da ima po Mussomelijevem mnenju povprečni ameriški študent kljub temu manj znanja od slovenskega povprečneža.

Slovenci več znanja, Američani bolj zvedavi

Če bi se med seboj križali, bi dobili mlade ljudi z znanjem, ki bi si hkrati upali postavljati vprašanja, je za šalo dejal v intervjuju za startaj.si. Američani so zaradi svoje kulture hitreje pripravljeni tvegati, mladi Slovenci, obkroženi s previdnostjo in starim socialističnim pogledom na svet, pa so dejansko inovativnejši, saj delujejo močneje proti svoji kulturi, razmišlja Mussomeli.

Prihodnost slovenskih zagonskih podjetij se po njegovem skriva v nišnih trgih, ameriško veleposlaništvo pa lahko pomaga s povezovanjem z ameriškimi vlagatelji in podjetji. Za tovrstna podjetja pravi, da jih vidi v širšem smislu – kot podjetniško strukturo, kjer imajo podjetja željo po inovacijah. Slovenija ima na tem področju po njegovem veliko prednost.

»Apple« ne sme reči

O navdušenju nad novo tehnologijo je povedal, da jo ima sicer rad, »a sem na tem področju vseeno podobnejši neandertalcu«. Napravic sicer nima veliko, mu je pa najljubši njegov ipad. V globalnem smislu ga sicer navdihujeta podjetji Microsoft in Tesla. »Ne smem reči Apple, ker me bo žena nadrla, saj meni, da so preveč materialistični.«

Slovenski problem je socialistična preteklost

Na vprašanje, ali meni, da bi bila Silicijeva dolina mogoča tudi v Sloveniji, je odgovoril, da bi bil preprost odgovor, da Slovenija pač nima prave kulture in gospodarskega okolja. To namreč še vedno vsebuje veliko pasti, ki so posledica socialistične preteklosti. Meni, da Slovenija za to nima niti dovolj ljudi, bi pa bilo po njegovem zanimivo videti »nadnacionalno različico v sodelovanju z Avstrijo in s Hrvaško«.

Deli s prijatelji