VOLILNA KAMPANJA

Mussomeli šel v ZDA, »našli« pa so ga v NSi

Objavljeno 19. junij 2014 12.50 | Posodobljeno 19. junij 2014 00.15 | Piše: Tjaša Lampret

Pred državnozborskimi volitvami je ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli šel v ZDA, nato pa se je znašel v volilni kampanji NSi.

Pod znakom stranke NSi se je brez dovoljenja pojavil veleposlanik Mussomeli.

LJUBLJANA – Volilna strankarska kampanja je pred julijskimi volitvami že v polnem teku, vsaka stranka pa skuša na svoj način pritegniti volivke in volivce. Pri tem pa se lahko zgodijo, če uporabimo besede Roberta Ilca, tajnika stranke NSi, spodrsljaji ... Če smo natančni, se je eden takšnih zgodil prav stranki NSi.

Pred dnevi se je na uradnem facebooku in twitterju stranke ob fotografiji Josepha A. Mussomelija, ameriškega veleposlanika v Sloveniji, znašla njegova izjava (z navedbo vira), pod njo pa izsek iz političnega programa stranke NSi. In vse to ob uradnem znaku stranke … Malce nenavadno, če vemo, da gre za enega od tujih diplomatov v Sloveniji, ki v strankarski volilni tekmi ne bi smel imeti opravka.

Šel je v ZDA, »našli« so ga v NSi

Sicer je veleposlanik Mussomeli že v začetka junija odpotoval v domače ZDA in se v Slovenijo predvidoma vrne po koncu volitev. Očitno pa tudi razdalja ne pomaga, da se veleposlanik ne bi znašel sredi slovenskih notranjepolitičnih zadev, saj so veleposlanika namreč »našli« v NSi in ga s tem z navajanjem njegove izjave kot tujega diplomata posredno vpletli v strankarsko kampanjo. 

In kaj o vsem skupaj pravi Mussomeli? Zanimalo nas je, ali je (bil) veleposlanik predhodno seznanjen z idejo stranke NSi, ali se je strinjal, da bo v kampanji sodeloval v kontekstu, kot ga prikazuje fotografija s citatom.

Oglasil se nam je iz ZDA in zapisal: »Zdi se, da kadar nisem v Sloveniji, se iz Slovenije vseeno ne morem umakniti.« Poudarja, da ne on ne veleposlaništvo ne podpirata nobene stranke ali kandidata. »Slovenija je suverena in demokratična država; bilo bi neprimerno javno podpreti konkretno stranko,« še odgovarja Mussomeli in ob tem šaljivo dodaja, da mu fotografija, ki jo je stranka NSi uporabila, ni všeč, češ da na njej deluje preveč prijazno …

Brez dovoljenja ameriškega veleposlaništva

Tudi na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji so se ogradili od dejanja NSi. »Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji ni potrdilo uporabo teh citatov. Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji na volitvah ne podpira nobenega kandidata oziroma nobene politične stranke,« so z veleposlaništva odgovorili v imenu Daniela S. Matterna, vodje oddelka za odnose z javnostjo na veleposlaništvu.

NSi: Gre za inovativni marketinški pristop

»Nikogar nismo hoteli postavljati v neroden položaj. V kampanjah so pristopi različni in mi smo ubrali enega od njih. Upam, da nismo nikogar užalili,« odgovarja Ilc iz NSi. »Če so bile besede izrečene v javnem prostoru in intervjuju, lahko to napišemo in apliciramo na naš gospodarski program,« še pravi in dodaja, da gre pri vsem skupaj za »inovativni marketinški pristop«.

Tudi Jernej Vrtovec, ki je v stranki pristojen za odnose z javnostjo, v kampanji ne vidi nič spornega. On prav tako meni, da gre za inovativen pristop, ki se uporablja tudi v tujini. V opisani kampanji na spletnih medijih (predvsem facebooku) so sicer v NSi uporabili izjave več znanih Slovencev; denimo ekonomista Igorja Mastena, finančnika Egona Zakrajška in ekonomista Rada Pezdirja. Kot pravi Ilc, se nobeden od omenjenih ni pritožil. 

In od kod so v NSi pridobili fotografijo? Vrtovec pravi, da gre za uradne fotografije, vendar pa izrecnega privoljenja oseb za njihovo uporabo niso iskali.

Pripravljeni so se opravičiti

V NSi bodo akcijo nadaljevali tudi v prihodnje, kot pa v smehu dodaja Ilc, diplomatov vanjo ne bodo več vključevali.  

Ilc sicer pravi, da za potrebe kampanje niso najemali zunanjih izvajalcev ali agencij. Vendar ali se niso morda prav zaradi tega pri vključitvi Mussomelija v kampanjo ušteli? »Mogoče smo prehitro objavili, mogoče bi morali malo bolj premisliti. Ampak ne štejem tega za napako, mogoče bolj za spodrsljaj. Če bo treba, se bomo tudi opravičili, ne želimo nobenih konfliktov,« na vse skupaj odgovarja Ilc.

Deli s prijatelji