ODZIVI

Mussomeli o Patrii: Počakajmo na evropsko sodišče

Objavljeno 28. april 2014 23.32 | Posodobljeno 28. april 2014 23.32 | Piše: P. J.

Strankarski prvaki so se odzvali na sodbo v korupcijski aferi.

LJUBLJANA – Na sodbo v zadevi Patria so se odzvali tudi predsednik države Borut Pahor, predsedniki drugih političnih strank in ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli. Preberite, kaj so povedali.

Mussomeli bi še počakal

Predsednik republike Borut Pahor se je na odločitev višjega sodišča v primeru Patria odzval z odgovorom, ki je, kot so pojasnili v njegovem uradu, kot vedno v takih primerih njegov edini komentar. »Naj se z odločitvami sodišča strinjamo ali ne, treba jih je sprejeti in spoštovati,« je navedel.

»Moramo biti previdni, zlasti zaradi številnih očitkov na račun objektivnosti slovenskih sodišč. Sami veste, kako vprašanje objektivnosti in učinkovitosti deli slovenski narod, zato je treba biti pri komentiranju te zadeve zadržan, dokler sodbe ne potrdi tudi evropsko sodišče za človekove pravice,« je po poročanju Financ dejal ameriški veleposlanik Mussomeli. Dodal je, da bi sam na enakem mestu v Ameriki odstopil s položaja, za tukajšnje okolje pa težko reče. Dejal je še, da vrnitev Jankovića in obsodba Janše gotovo ne vplivata blagodejno na stabilnost v državi.

»Janša ne bo mogel politično delovati«

Predstavniki strank pa v prvih odzivih razmišljajo tudi o političnih posledicah sodbe, poroča STA. Predsednik SLS Franc Bogovič ugotavlja, da dogodki v zadnjih dneh očitno na novo rišejo politični zemljevid v državi. Tudi naslednje volitve bodo zagotovo pod vplivom dogajanja tako na politični levici kot na desnici, je dodal. Sodbe višjega sodišča v zadevi Patria, ki je potrdila obsodbo prvaka SDS Janeza Janša, v SLS sicer ne želijo komentirati. Izrazil je le željo, da je sodišče delo opravilo resnično odgovorno, nepristransko in profesionalno.

Po mnenju predsednika Desusa Karla Erjavca bo »sodba gotovo imela vpliv na politična razmerja znotraj slovenske politike in tudi znotraj desnice«. Na vprašanje, ali bi stranka SDS morala izbrati novega vodjo, pa je odgovoril, da je to stvar SDS. Da se bo z morebitnimi političnimi posledicami sodbe moral ukvarjati SDS, pravi tudi predsednica NSi Ljudmila Novak.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han na vprašanje, ali lahko sodba vendarle vpliva na razmerja v politiki glede na to, da je Janez Janša vodja največje opozicijske stranke SDS, je Han odgovoril: »Na levici so se liderji v 20 letih že velikokrat zamenjali, na desnici pa si bodo morali na to vprašanje sami odgovoriti.« Z morebitnimi političnimi posledicami sodbe so bo po mnenju Hana morala ukvarjati stranka SDS. »Mi pa samo nemo spremljamo in poslušamo odločitev sodišča,« je dejal.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj meni, da se SDS svojemu predsedniku ne bo odrekel. »Gre zagotovo za pomemben mejnik v boju s korupcijo in gospodarskim kriminalom, ki sta predolgo razžirala našo družbo in omajevala naše zaupanje v pravno državo,« menijo v DL.

Prepričani so, da bo ta sodba presekala številne nedovoljene povezave in prakse, ki so se v zadnjih desetletjih udomačile v slovenski politiki, in da bo odvračala potencialne storilce koruptivnih dejanj od kršenja zakonov.

Deli s prijatelji