VEBER NE BO

Muršičeva, Bačičeva, Nemec v igri za podpredsednika DZ

Objavljeno 08. maj 2015 13.03 | Posodobljeno 08. maj 2015 13.22 | Piše: K. K.

Socialni demokrati bodo v torek odločali, kdo bo zasedel mesto podpredsednika državnega zbora.

Bivši obrambni minister Janko Veber je avt, v igri za podpredsedniško mesto zdaj tudi Matjaž Nemec.

LJUBLJANA – V igri za podpredsednika državnega zbora ni več padlega ministra za obrambo Janka Vebra. Potem ko na Vebrov ministrski položaj odhaja poslanka SD Andreja Katič in se je v državnem zboru izpraznilo njeno podpredsedniško mesto, je še konec aprila RTV Slovenija poročala, da naj bi njeno podpredsedniško mesto prevzel kar Veber. A ta je danes dejal: »Ne, da nisem več, sploh nisem bil kandidat. Podprl bom ne samo Nemca ali Muršičevo, ampak tudi Bačičevo

V SMC Vebra nočejo

Po naših podatkih blizu vrha SMC v državnem zboru Veber – ki se je po razkritju afere Vebercom, v kateri je vojaški tajni službi ukazal spremljati proces privatizacije Telekoma, nato pa, kljub želji predsednika vlade Mira Cerarja, da se umakne iz njegove ministrske ekipe, ni želel odstopiti sam, ampak ga je morala razrešiti parlamentarna večina – niti ne bi mogel dobiti podpore trenutno največje parlamentarne in vladne stranke. V SMC, tako naši viri, računajo, da bo za podpredsednika državnega zbora predlagan eden od drugih poslancev koalicijske SD: Matjaž Nemec ali Bojana Muršič. Veber ob tem kot kandidatko navaja tudi Marijo Bačič. Poslanska skupina SD bo svojega kandidata sicer izbrala na zasedanju poslanske skupine v torek.

»Socialni demokrati se bomo šele v naslednjih dneh odločali, katera od poslank oziroma kateri poslanec bo prevzel podpredsedniško mesto v državnem zboru. Odločitev stranke bo treba spoštovati, a sam nimam teh želja in ambicij, ker sem prepričan, da bi potemtakem težje izpolnjeval obljube, ki sem jih dal svojim volivcem. To pa je zame najpomembnejše,« o svojem morebitnem naskoku na novo funkcijo pravi Nemec. Ta je bil tudi član parlamentarne komisije, ki je ugotovila nepravilnosti pri delovanju vojaške tajne službe pod Vebrom.

Deli s prijatelji