ALARM

Mura in Drava se bosta dvignili, prihaja burja

Objavljeno 21. julij 2012 12.55 | Posodobljeno 21. julij 2012 12.55 | Piše: A. L.
Ključne besede: vreme Arso

Pozor, prebivalci ob Muri: pazite se nedeljskih jutranjih ur.

LJUBLJANA – »V povirju reke Mure v Avstriji je prek noči padlo od 40 do 60 milimetrov padavin in še dežuje. Reka Mura in njeni pritoki na tem območju v Avstriji so v zgodnjih jutranjih urah že presegli opozorilne pretoke. Na vodomerni postaji v Gornji Radgoni je Mura začela naraščati danes ob 5. uri zjutraj, trenutni pretok je 470 m3/s in še narašča. Predvidoma danes sredi dneva bo v Gornji Radgoni presežena opozorilna vrednost 635 m3/s, pri tem bo prišlo do razlivanj znotraj poplavnih nasipov vzdolž struge,« poročajo na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). V večernih urah bo dosegla pretok 900 m3/s, največjega v Gornji Radgoni pričakujejo v nedeljo v jutranjih urah, ko lahko pretok reke Mure doseže med 1100 in 1300 m3/s.

Preberite več o vremenu.

Ob tem pretoku lahko gladina vode na nekaterih mestih vzdolž struge doseže vrh poplavnih nasipov. Visok vodostaj Mure se bo zadrževal na območju Slovenije in na meji s Hrvaško predvidoma še v nedeljo in ponedeljek. »Danes in v nedeljo pričakujemo tudi močnejši porast reke Drave,« še dodajajo.

Pihalo bo

Sicer pa se na Primorskem obeta močna burja. »V noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj bo na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini v sunkih dosegala hitrost okoli 100 km/h. V nedeljo čez dan bo prehodno nekoliko oslabela in se še bolj okrepila v noči na ponedeljek,« napovedujejo.

Deli s prijatelji