GROZNO

Muckam na pomoč: bolne, poškodovane ali tako majhne, da ne jedo

Objavljeno 10. oktober 2013 22.20 | Posodobljeno 11. oktober 2013 09.31 | Piše: P. J.

Za zavržene in nezaželene mucke skrbijo v Mačji hiši, zdaj pa jih imajo že toliko, da jih ne morejo več sprejemati. Dobre ljudi zato prosijo za pomoč.

CELJE – »Prosimo za pomoč. Tako hudo kot ta teden že dolgo ni bilo. V oskrbo smo sprejeli celo četo takšnih, ki brez takojšnje pomoči ne bi imeli nikakršne možnosti. Zato vas prosimo, da nam pomagate, če lahko in če vam je mar,« so zapisali na uradnem facebooku Mačje hiše, ki skrbi za najdene iz zavržene mačke.

Potrebujejo pomoč

Kot so zapisali, imajo zdaj ogromno muc, za katere skrbijo vsak dan, jih hranijo, negujejo in veterinarsko oskrbujejo. Nekatere muce so še majhne in brez mamice, nekatere so poškodovane, bolne, seveda pa imajo tudi veliko odraslih in z različnimi potrebami. Ker skrb zanje pomeni velike finančne obveznosti, se v Mačji hiši obračajo na dobre ljudi, ki bi jim pomagali z donacijami.

Trenutno skrbijo za več kot 200 brezdomnih muc – okoli 100 je takšnih, ki že iščejo novi dom, veliko pa je takšnih, ki še niso primerne za oddajo. Pravijo, da so vsi muci hranjeni s kakovostno hrano in imajo primerne bivanjske razmere, vendar več muc, kot jih imajo, ne morejo več sprejemati. »Stanje je katastrofalno, saj vsak dan kličejo z vseh koncev, da imajo nove najdenčke.«

image

Muca Nadica in njene rane se lepo celijo.

V Mačji hiši zato iščejo odgovorne posvojitelje, ki bodo mačkam nudili topel dom, saj nočejo, da bi končale »pod avtomobilskimi kolesi, zastrupljene v grmovjih, v pasjih ali lisičjih zobeh ali še na kakšen drug bolj boleč in grozovit način«.

Mucke ne morejo niti same jesti

»Naše muce so pri skrbnikih, prostovoljcih, ki na svojih domovih skrbijo zanje kot za svoje. Na naši Veterini MH so le veterinarsko obravnavane. Mi skrbnikom krijemo veterinarske stroške, stroške hrane za muce in peska. Vse muce gredo v nove domove zdrave, sterilizirane/kastrirane, cepljene, testirane na bolezni in čipirane. Zanje iščemo le varne, odgovorne domove. Kar pomeni notranje bivanje, kakovostno prehrano in veterinarsko oskrbo, če jo muca potrebuje,« je zapisala Helena Hacin iz Mačje hiše.

Pravi, da k njim pridejo muce, ki jim noče ali ne more pomagati noben drug, ko jih v zavetišča ne sprejemajo zaradi zasedenih kapacitet ali drugih razlogov. »Muce k nam pridejo praviloma bolne, poškodovane ali tako majhne, da še same ne jedo.«

Pravi, da odkar čipirajo, so samo v enem primeru znova našli mačko, pa še ta je pobegnila in so bili presrečni, da je prišla nazaj, saj so jo iskali nekaj mesecev. Za konec je dejala, da »ljudje lahko pomagajo kot posvojitelji, začasni skrbniki, donatorji ali prostovoljci«.

Deli s prijatelji