SREČA

Mucka Srečka so rešili gasilci

Objavljeno 09. oktober 2015 18.43 | Posodobljeno 09. oktober 2015 18.43 | Piše: Primož Škerl

Še v temi so s strehe reševali shiranega mačjega mladiča.

Mladič je bil na strehi. (Foto: Primož Škerl)

CELJE – Poklicni gasilci iz knežjega mesta so ta teden v ranih jutranjih urah odhiteli na nalogo, ki je sicer ne opravljajo pogosto. S poslovnega objekta v Ulici Frankolovskih žrtev v naselju Hudinja so uspešno rešili mačjega mladiča, ki je bržčas že nekaj časa ždel na strehi. Očitno ga je mama že zapustila in bil je že sestradan in dehidriran. Njegovo mijavkanje je pritegnilo pozornost okoliških stanovalcev, ki so o tem obvestili Društvo proti mučenju živali Celje (DPMŽC), ti pa so za pomoč zaprosili gasilce. Pripadnika Poklicne gasilske enote Celje (PGEC) Gašper Klemenc in Damjan Kmetič sta se povzpela na streho in se s pomočjo domačina Roka Klenovška, ki je dogodek opazoval in objekt dobro pozna, dokopala do obnemoglega mucka.

»Obveščeni smo bili, da mlada mucka joka na strehi trgovine in gostinskega lokala. Ker smo tovrstnih pozivov, ki jih je v času, ko je malih muck veliko, že vajeni, tudi vemo, da je stvar resna, zato smo takoj začeli akcijo. Poklicali smo poklicne gasilce, saj sami ne bi mogli storiti ničesar. Gasilca sta se s fantom povzpela na streho in dolgo so iskali, od kod prihaja jokajoč glas. Najbrž je odšel iz gnezda in začel plezati, pa se je zagozdil. Uspelo nam je rešiti še eno življenje. Za gasilce in za nas, zaščitnike živalskih pravic, šteje prav vsako. Če ne bi bili uspešni, bi mucek gotovo umrl v težkih mukah. A srečno se je končalo, dobil je tudi že svojega posvojitelja. Premajhen je, da bi lahko ugotovili spol, glede imena pa mi že predlagajo, da bi bil Srečko ali Srečnica,« je zadovoljna podpredsednica DPMŽC Verica Skok Štante.

Društvo je med najstarejšimi tovrstnimi delujočimi pri nas, ustanovljeno je bilo že kmalu po drugi svetovni vojni. Ljudi, predvsem pa lastnike živali, redno ozaveščajo o pravilni skrbi in ravnanju, svoje dejavnosti pogosto predstavljajo tudi na šolah, v trgovskih središčih in na številnih prireditvah. PGEC vsako leto opravi med deset in 15 podobnih posredovanj, ki se večinoma srečno končajo. Istega dne so poklicni gasilci nedaleč stran reševali tudi muco, ki je zgrmela v kanalizacijski odtok, vendar ji žal niso mogli več pomagati, saj jo je že odneslo naprej po podzemnem kanalu.

Deli s prijatelji