NA KOŽO

Mučeniki

Fotografija:
Odpri galerijo

Danes je dan mučenikov. Torej moških. V spomin na mučeniško smrt štiridesetih vojščakov, ki jih je cesar Licinij na začetku četrtega stoletja sredi ene najhujših zim v zgodovini gole nagnal v ledeno mrzli ribnik blizu današnjega mesta Sivas v Turčiji. Kaznovani so bili, ker se niso odrekli krščanski veri. Tisoč sedemsto let pozneje smo moški kaznovani drugače.



Predvčerajšnjim je bil 8. marec, svetovni dan žena. O njih trpljenju in mukah smo minule dni izvedeli vse. Ali skoraj vse. Ker pač vsega o ženskah nikoli ni moč vedeti, preveč zapletena bitja so. Kaj pa mi, tisti, oni? Že res, da imamo prav danes, vselej na dan mučenikov, v Sevnici že 57. (!) salamijado, kamor depilirani nožici ni zaželeno vstopiti; če pa že, mora slehernemu izmed omizij plačati štefan vina. V tistih krajih je vino edinole cviček. Kdor še ne ve: štefan v tem primeru ni lastno ime, ampak enota za dva litra. Zagotovo bo danes ob teh omizjih tekel ne le cviček, ampak tudi beseda o onih z jajci. Dobesedno. In – resnici na ljubo – ni nam lahko. Statistiko je pač moč brati tudi z desne na levo. V deželici pod Alpami se rodi več dečkov kot deklic, predlani recimo 10.366 proti 9979. Torej imamo bistveno manjšo možnost izbire. Naprej: ženske živijo znatno dlje od moških, one umirajo pri 81 letih, mi, ko jih dosežemo 73. Vse nad tem nam je podarjeno. Statistiki tudi pravijo, da ima 275.000 delovno aktivnega življa v Sloveniji terciarno, torej višjo ali visokošolsko izobrazbo, med njimi pa je kar 59 odstotkov žensk. Pa tudi to še ni vse: razlike med prejemki njih in nas so med najbolj enakopravnimi v domovini, imenovani Evropska unija. Pravičneje od Slovenk so plačane le še Slovakinje. Kar pa za preostanek sveta tako ali tako ni pomembno; Slovenija je Slovaška in obratno. Ter ne nazadnje: ženske so v Sloveniji veliko bolj zadovoljne z življenjem kot moški. Razmerja raje ne zapišem.

Bom pa dodal še nekaj. Med življem, starim sto in več let, so v deželici pod Alpami domala same ženske. Naj nas to ne preseneča. S temeljito raziskavo dokazana primarna značajska posebnost stoletnikov (beri stoletnic) je dominantnost. Nadvlada. Za začetek torej nehajmo biti copate. Ali pa dan mučenikov preimenujmo v dan copat. Se pa ne čudim več, zakaj je plešastih veliko več moških kot žensk.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije