OBSODBA

Mrežni rekorder

Objavljeno 07. julij 2013 15.37 | Posodobljeno 07. julij 2013 15.37 | Piše: Ali Žerdin

Omrežje Darija Južne, skrbno grajeno več kot desetletje, se bo zato, ker je bil obsojen, sesedlo.

Južna je lahko zadovoljen, saj ostaja na svobodi. Foto: Tomi Lombar

Dari Južna, prvi mož sistema, postavljenega okrog finančne družbe Perspektiva, je postavil rekord. Ker se je pogodil s tožilstvom, mu zaradi fiktivnih poslov, ki jih je za družbo CGP opravilo liechtensteinsko podjetje Confinvest, ne bo treba v zapor. Vendar mora CGP vrniti obrestovano vsoto, ki jo je za fiktivno storitev prejel Confinvest. Hkrati mora plačati še milijon in 300.000 evrov denarne kazni. V dobrodelne namene mora nakazati 187.000 evrov. In še 1260 ur mora delati v splošno korist. Tožilstvo je zadovoljno, saj gre za prvi primer sporazuma med obtožencem in tožilstvom, dosežen na osnovi lanskih sprememb zakonodaje, ki vsebuje tudi določilo o visoki finančni kazni. Vendar bi moral biti zadovoljen tudi Južna. Ker ostaja na svobodi, bo vsaj posredno lahko spremljal, kaj se dogaja z njegovim imperijem.

Z rekordno denarno kaznijo se je Južna torej rešil zapora. Belokranjski finančnik pa ni zanimiv zgolj zaradi kazni, ampak tudi zato, ker gre v resnici za izjemno pomembnega igralca v omrežju slovenske ekonomske elite. Da ne bo nesporazuma: ko rečemo elita, ne mislimo na ljudi z najvišjimi vrlinami. To so ljudje, ki v slovenskem gospodarstvu zasedajo ključne funkcije. Ljudje, ki so ključni igralci na gospodarskem prizorišču.

Južna je prvi mož Perspektive in holdinga Vizija. Hkrati je nadzornik v Petrolu, sevniški Lisci in novomeški družbi CGP.

Njegov vpliv pa se s tem ne končuje. CGP in Lisco nadzira tudi njegova žena Vesna, v nadzornem svetu Petrola pa sedi še njegov tesni sodelavec Mladen Kaliterna. Bernarda Babič, članica uprave Perspektive, pa je nadzornica v drugem gospodarskem gigantu, Telekomu. Južna prek Vizije lastniško obvladuje tudi novomeško vodnogospodarsko podjetje (VGP Novo mesto, d. d.), upravljavsko pa ga obvladuje prek nadzornice Bernarde Babič in Marijana Prešerna iz novomeškega CGP.

Omrežje Južne, skrbno grajeno več kot desetletje, pa se bo zato, ker je bil obsojen, sesedlo. Zakonodaja namreč ne dovoljuje, da bi osebe, ki so bile obsojene zaradi gospodarskih kaznivih dejanj, sedele v organih upravljanja podjetij. Če bo želel ohraniti vsaj posredni vpliv, bodo naloge v središču gospodarskega omrežja morali opravljati njegovi najtesnejši sodelavci. 

Deli s prijatelji