NA KOŽO

Mrcine pod ritjo

Objavljeno 08. marec 2017 23.35 | Posodobljeno 08. marec 2017 23.36 | Piše: Boštjan Fon
Ključne besede: komentar

Ko vidijo policijsko vozilo, steče obveščanje prek tviterja, fejsbuka, vajbra. Ko vidijo policijsko vozilo, steče obveščanje prek tviterja, fejsbuka, vajbra.

Boštjan Fon.

Zaropotalo je po vaški cesti v bližini Brnika, ko je švignilo modro vozilo. Ne vidim kot ostrostrelec, a je moja druščina izostrenega pogleda in vsled še lokalnega izvora takoj pojasnila, da za volanom izstrelka sedi sosedov mulc. Ima komaj kaj kocin na bradi in ob njem njegovo dekle, ki je iz osemletke lani skočila v srednješolske klopi. In ja, seveda se bosta prej ali slej ubila, so rekli. Morda bosta s seboj v smrt povlekla naključnega mimovozečega ali motorista, ki bo spregledan. Tudi stara mama na biciklu, ki pelje domov mleko hlevske reje, je lahko prikladna tarča. Modroval sem o možeh v modrem, ki take bebce spravijo z asfalta. A je dirkaško usekana mularija prefrigana. Takoj, ko v prvi vasi vidijo policijsko vozilo, steče prek tviterja, fejsbuka, vajbra in podobnih na mobilnikih nameščenih programih skupinsko obveščanje o lokaciji pooblaščenih uradnih oseb. Nastane neverjetno podeželsko umirjen spokoj in traja, dokler se belo-modra past ne premakne stran. 
Seveda tudi po mestnih kvartih divjajo golobradi Ramboti za vetrobranskim steklom. Mularija naredi izpit in potem ima dve leti pogoj, da vozi popolnoma trezna. Traparija! Mladec s testosteronskim nabojem v venah in ob sebi z dišečo mlado samičko v mini krilcu bo pritisnil. Kaj pritisnil. Porinil bo!

Stopalko za gas bo zabil dol v tla, motor bo orgazmično dal od sebe, kot bo le lahko. Fante se bo kazal, plesal bo osvajalski ples z volanom nabildanega stroja. Tisti nula-nula voznik je bedarija, ker za zakonom stoji perfidno naštiman biznis firm, ki ponujajo ponovne tečaje vožnje, izbrise točk, psihosocialno pomoč in kar je še te plačljive navlake, ki je namesto preventive usmerjena v kurativo, torej poznejšo obravnavo mladih voznikov, ki so prileteli v težave. Pa seveda država si polni proračun z mastnimi kaznimi. Osnovni problem mladeži, ki opravi vozniški izpit, je v tem, da se jim pod rit posadi premočne mrcine, večinoma rabljene. Zakaj ne bi uzakonili namesto nula-nula voznika to, da mora prvi dve leti mladi voznik upravljati vozilo, ki ima pod pokrovom največ moči za najbolj švohotnega golfa in ne sme biti stareješe od petih let? Drugače mora biti ob njem starejši voznik. Mladi šoferji bi se lahko učili s prakso, držeč ne prehude zverine v svojih rokah. Bolje preprečevati kot zdraviti. Vrag je v tem, da je tolikanj mladih voznikov prepoznih za zdravljenje. Ker so že na pokopališčih. Zaropotalo je po vaški cesti v bližini Brnika, ko je švignilo modro vozilo. Ne vidim kot ostrostrelec, a je moja druščina izostrenega pogleda in vsled še lokalnega izvora takoj pojasnila, da za volanom izstrelka sedi sosedov mulc. Ima komaj kaj kocin na bradi in ob njem njegovo dekle, ki je iz osemletke lani skočila v srednješolske klopi. In ja, seveda se bosta prej ali slej ubila, so rekli. Morda bosta s seboj v smrt povlekla naključnega mimovozečega ali motorista, ki bo spregledan. Tudi stara mama na biciklu, ki pelje domov mleko hlevske reje, je lahko prikladna tarča. Modroval sem o možeh v modrem, ki take bebce spravijo z asfalta. A je dirkaško usekana mularija prefrigana. Takoj, ko v prvi vasi vidijo policijsko vozilo, steče prek tviterja, fejsbuka, vajbra in podobnih na mobilnikih nameščenih programih skupinsko obveščanje o lokaciji pooblaščenih uradnih oseb. Nastane neverjetno podeželsko umirjen spokoj in traja, dokler se belo-modra past ne premakne stran. 
Seveda tudi po mestnih kvartih divjajo golobradi Ramboti za vetrobranskim steklom. Mularija naredi izpit in potem ima dve leti pogoj, da vozi popolnoma trezna. Traparija! Mladec s testosteronskim nabojem v venah in ob sebi z dišečo mlado samičko v mini krilcu bo pritisnil. Kaj pritisnil. Porinil bo! Stopalko za gas bo zabil dol v tla, motor bo orgazmično dal od sebe, kot bo le lahko. Fante se bo kazal, plesal bo osvajalski ples z volanom nabildanega stroja.

Tisti nula-nula voznik je bedarija, ker za zakonom stoji perfidno naštiman biznis firm, ki ponujajo ponovne tečaje vožnje, izbrise točk, psihosocialno pomoč in kar je še te plačljive navlake, ki je namesto preventive usmerjena v kurativo, torej poznejšo obravnavo mladih voznikov, ki so prileteli v težave. Pa seveda država si polni proračun z mastnimi kaznimi. Osnovni problem mladeži, ki opravi vozniški izpit, je v tem, da se jim pod rit posadi premočne mrcine, večinoma rabljene. Zakaj ne bi uzakonili namesto nula-nula voznika to, da mora prvi dve leti mladi voznik upravljati vozilo, ki ima pod pokrovom največ moči za najbolj švohotnega golfa in ne sme biti stareješe od petih let? Drugače mora biti ob njem starejši voznik. Mladi šoferji bi se lahko učili s prakso, držeč ne prehude zverine v svojih rokah. Bolje preprečevati kot zdraviti. Vrag je v tem, da je tolikanj mladih voznikov prepoznih za zdravljenje. Ker so že na pokopališčih. 

Deli s prijatelji