PO ORANŽNEM ALARMU

Mraz ne bo popustil, vrnile se bodo snežinke

Objavljeno 30. december 2014 12.19 | Posodobljeno 30. december 2014 12.25 | Piše: Mo. S.

Zaradi mraza so ceste po državi lahko poledenele, zato vozite previdno.

Nemčija.

LJUBLJANA – Zbudili smo se v izredno mrzlo jutro,image saj so vremenoslovci ponekod izmerili kar 20 stopinj pod ničlo. Agencija RS za okolje (Arso) pa še naprej opozarja: »V prihodnjih dneh bo zelo mrzlo. Razen na Primorskem bodo temperature ostale ves dan krepko pod lediščem. Najnižje jutranje temperature bodo v sredo in četrtek od –10 do –17, v zatišnih legah do –20 stopinj Celzija.« Za prihodnje dni so zato razglasili tudi oranžno stopnjo ogroženosti.

Danes bo pretežno jasno, popoldne in zvečer pa se bo ponekod zmerno pooblačilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v notranjosti države pa severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od –6 do 0, na Primorskem do 3 stopinje Celzija.

Sreda bo delno jasna z zmerno oblačnostjo, ponekod v severni in osrednji Sloveniji bo lahko rahlo snežilo. Burja se bo okrepila, najnižje jutranje temperature pa bodo od –15 do –9, na Primorskem, medtem ko bo čez dan od –7 do –2.

Prav verjetno nas čaka eno od najhladnejših silvestrovanj v zgodovini meritev, saj podatki Arsa kažejo, da je bilo do zdaj najhladnejše silvestrovo leta 1968, ko so ob 21. uri izmerili –11,4 stopinje Celzija. 


Previdno na cesti!

»Zaradi nizkih temperatur je možno, da so ceste ponekod po državi poledenele. Voznikom priporočamo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje in prilagoditev hitrosti voznim razmeram,« priporočajo pri prometnoinformacijskem centru.

Mraz bo malce popustil v petek

V četrtek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo in hudim mrazom, v petek pa bo večinoma sončno, le zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Mraz utegne nekoliko popustiti.

Vremenska napoved za 10 dni pa pravi, da se bo v noči na soboto pooblačilo, v nekaterih krajih lahko dežuje ali sneži. Nedelja bo večinoma jasna in suha, se pa nove padavine kažejo za naslednji teden. A tako mrzlo ne bo več.

Deli s prijatelji