PONOVIL BO

Mramorjevo prisego označili za lapsus

Objavljeno 29. september 2014 19.04 | Posodobljeno 29. september 2014 19.06 | Piše: Mo. S.

Čeprav je zakonodajnopravna služba prisego finančnega ministra ocenila kot ustrezno, jo bo Dušan Mramor v torek ponovil.

Finančni minister Dušan Mramor.

LJUBLJANA – Iz državnega zbora (DZ) so sporočili, da bo minister za finance Dušan Mramor v torek na seji DZ ponovil svojo prisego. Vzrok za to gre iskati v njegovi nedavni prisegi, ki pa ni bila popolna. 

Tako so ocenili v poslanski skupini SDS, ki se je 24. septembra na predsednika DZ Milana Brgleza obrnila z zahtevo po Mramorjevi ponovni prisegi. Brglez je za pojasnila takoj poprosil Mramorja, nato pa njegovo pojasnilo in zahtevo opozicijske stranke SDS predal zakonodajnopravni službi DZ ter jo prosil za mnenje o dogodku.

»Šlo je za lapsus«

Iz zakonodajnopravne službe so danes sporočili: »Ob primerjavi ustavno določenega besedila prisege ter izrečenega besedila prisege v konkretnem mnenju je mogoče ugotoviti, da izostanek navedenih treh besed [gre za tri besede, ki jih dr. Dušan Mramor ni izrekel – op. SOJ DZ] vsebine in pomena prisege bistveno ne spreminja, zato je mogoče šteti, da se je minister zavezal vrednostnim merilom in načelom, kot jih določa ustavno besedilo prisege in po katerih naj se pri izvrševanju svojih pristojnosti tudi ravna. /…/ To pomeni, da v konkretnem primeru nepopolno izrečeni prisegi ni mogoče očitati 'potvarjanja prisege', temveč se kaže kot lapsus, tj. govorna ali pisna napaka. /…/ Izpostaviti velja tudi, da ob izreku prisege pred državnim zborom nobeden od prisotnih izrečeni prisegi ni oporekal, iz česar je mogoče sklepati, da so jo vsi prisotni šteli kot ustrezno.

Ob upoštevanju vsega navedenega tako zaključujemo, da je minister za finance dr. Dušan Mramor pred DZ dne 18. 9. 2014 podal prisego v skladu s 113. členom ustave, zato z ustavnopravnega vidika ponovitev prisege ni potrebna.«

Prisegel bo ponovno

Brglez se je kljub temu odločil, da je zaprisega pomembna tudi s simboličnega vidika kot izraz spoštovanja do DZ in poslancev, zato je Mramorja pozval, naj prisego ponovi. To se bo zgodilo v torek.

Deli s prijatelji