ODZIVI

Mramor zapušča Cerarja: Padla je kraljica, vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj

Objavljeno 13. julij 2016 15.10 | Posodobljeno 13. julij 2016 15.10 | Piše: STA, Ro. S.

Odstop ministra za finance je sprožil različne odzive.

Dušan Mramor prevzema vajeti gospodarskega ministrstva.

LJUBLJANA – Po odstopu ministra za finance Dušana Mramorja se odzivi politikov in gospodarstvenikov kar vrstijo. Nekateri so kritični, drugi pa bodo pogrešali njegovo politiko vodenja Slovenije iz gospodarske krize s finančnimi ukrepi.

Janša: Po dveh letih besedičenja prihaja čas končnih bilanc

Predsednik SDS Janez Janša se je na odstop finančnega ministra Dušana Mramorja in dogajanje v vladi odzval na twitterju. Zapisal je, da se »hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, po dveh letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah«. In dodal: »Prihaja čas končnih bilanc.«

Tonin: Padla je kraljica in vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj

Pri tej vladi je padla kraljica in samo še vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj, je odstop Mramorja komentiral vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Ob tem se je zavzel za čimprejšnje predčasne volitve, obenem pa se je vprašal, kdo bi v takšni vladni koaliciji sploh želel biti prihodnji finančni minister. Če držijo informacije, da je Mramor zbolel, potem mu v NSi po Toninovih besedah želijo čim prejšnje okrevanje. 

Bratuškova: Razlog Mramorjevega odstopa ni Luka Koper, ampak nekaj večjega

Za poslanko Alenko Bratušek je odstop Mramorja pričakovan, razlog pa ni Luka Koper, ampak »nekaj bistveno večjega«. Po njenem mnenju Mramorjevega naslednika ne bo lahko najti, a premierju Miru Cerarju priporoča, naj se ozre po kabinetu. »Aleksandar Kešeljević naj stopi naprej, ne da iz ozadja upravlja državno premoženje,« poziva.

Jurša: V Desusu si želimo, da bi imel Mramorjev naslednik več političnega posluha

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je presečen nad odstopom finančnega ministra. Za usodo vlade se ne boji, bolj ga skrbi, ali bo premier našel ustreznega naslednika. V Desusu si želijo, da bi ta imel več političnega posluha kot Mramor, ki je po Jurševih besedah strokovnjak na svojem področju, a trd pogajalec. »Mramor je dejansko strokovnjak na svojem področju, a mu manjka političnega posluha,« meni Jurša. 

Predsednik konfederacije Pergam Jakob Počivavšek

Počivavšek kot eno ključnih zadev, ki so zaznamovale ministrovanje Dušana Mramorja, izpostavlja uvedbo fiskalnega pravila in vodenje vseh vladnih politik ob dokaj strogem upoštevanju tega pravila. Sam ocenjuje, da bi bil drugačen pristop za razvoj Slovenije lahko ugodnejši, in si želi razmisleka o tem. Mnenja je namreč, da je uvedba fiskalnega pravila in vodenje vseh vladnih politik v dokaj strogem upoštevanju tega pravila, povzročila tudi to, da okrevanje in gospodarska rast nista tako hitro in tako visoka, kot bi lahko bila. Počivavšek, sicer vodja ene od pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja, je ob tem mnenja, da je Mramor tudi eden ključnih, ki so odgovorni, da so se pogajanja v javnem sektorju znašla na mrtvi točki in pred konfliktom.

Analitik Cencelj ob Mramorjevem odstopu: V dobro države je treba klobase pospraviti v shrambo

Po oceni analitika Primoža Cenclja iz KD Skladov je treba »klobase pospraviti v shrambo«. Kljub temu da se navzven zdi, da gre Sloveniji dobro, je treba namreč po njegovem mnenju brzdati apetite. Še naprej je treba brzdati javno porabo in stabilizirati javne finance, saj je mednarodno okolje še vedno zelo negotovo. Vsako nesmiselno povečevanje javnih izdatkov je tako na srednji rok problematično, je pripomnil.

Masten: Odhod Mramorja slab signal tujim finančnim trgom

Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Igor Masten ob odstopu Mramorja meni, da se bodo rezultati njegovega dela pokazali šele v prihodnosti, bo pa imela vlada zelo težko delo pri iskanju njegovega naslednika. Dodal je, da gre za slab signal tujim finančnim trgom.

Deli s prijatelji