PRORAČUN ZA 2016

Mramor svari, da je treba zmanjšati porabo

Objavljeno 16. julij 2015 18.34 | Posodobljeno 16. julij 2015 18.34 | Piše: STA, Mo. S.

Mramor koalicijskim partnerjem za zdaj glede proračunov ni predstavil še nič konkretnega, je pred sejo vlade povedal Franc Jurša.

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji so se danes seznanili s smernicami za sestavo proračuna za prihodnje leto, prvi razrez ima na mizi tudi vladna ekipa. Finančni minister Dušan Mramor je partnerje opozoril, da so potrebna usklajevanja in zmanjšanje porabe, je povedal vodja poslancev Desusa Franc Jurša in še ocenil, da je bil Mramor danes »zelo spravljiv«.

Le začetni predlog

Mramor je koalicijskim partnerjem predstavil izhodišča za integralni del proračuna in tisti del, ki se nanaša na EU sredstva ter slovensko udeležbo. Izpostavil je, da je višina EU sredstev v Sloveniji nedokončna, je pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. O številkah v proračunskem razrezu se po njenih zagotovilih danes niti niso konkretno pogovarjali, saj gre le za začetni predlog, glede katerega bo treba iskati soglasje. Po prvih informacijah pa naj bi na račun socialnih transferjev več sredstev prejelo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, manj pa ministrstvo za finance. To je Mramor utemeljil predvsem s stabilizacijo javnih financ, kot neposredno posledico zakona o fiskalnem pravilu oz. njegove implementacije, pa tudi z zelo pozitivnimi in stabilnimi gospodarskimi gibanji, je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Jurša: Nič konkretnega

Mramor koalicijskim partnerjem za zdaj glede proračunov ni predstavil še nič konkretnega, je v izjavi novinarjem po odhodu s koalicijskega sestanka pred sejo vlade povedal Jurša. Po njegovem mnenju bodo na vseh področjih težave, vendar so nekatere že dogovorjene obveznosti, ki jih bo treba izpeljati. Tako je med drugim spomnil na usklajevanje pokojnin, ki ga Desus v prihodnjem letu pričakuje. Hud spopad v koaliciji ob zapiranju proračuna je sicer že pred časom napovedal predsednik Desusa Karl Erjavec. Jurša je danes ocenil, da velikih rezerv ni, da pa so rezerve v posameznih delih javne uprave. Vseh zavez tako po njegovem mnenju ne bo moč izpeljati, zato bo potrebna selekcija in skrb za najranljivejše skupine.

Premier Miro Cerar je pred dnevi pozval ministrsko ekipo k potrpežljivemu in intenzivnemu usklajevanju proračuna za prihodnje leto, ki bo po njegovem mnenju fiskalno zelo težko. Po njegovem mnenju bo treba veliko truda, da bodo pripravili optimalen, vzdržen in tudi razvojno naravnan proračun. Kot danes pravi Jurša, je to način Cerarjevega dela. »Prav je, da tako deluje, saj ima v vladi kar nekaj ministrov, ki želijo veliko vrečo, v kateri pa preprosto ni, zato je treba biti racionalen,« je pojasnil vodja poslancev Desusa.

Deli s prijatelji