ODSTOP

Mramor se ne gre
 več takšnih igric

Objavljeno 14. julij 2016 09.50 | Posodobljeno 14. julij 2016 09.50 | Piše: Jadran Vatovec

Cerar ni sprejel le Dragonjevega odstopa, »presenetil« ga je tudi Mramor.

Nenadomestljivi minister Gašperšič in premier Cerar. Foto Ljubo Vukelič

LJUBLJANA – Včeraj sta odstopila državni sekretar finančnega ministrstva Metod Dragonja in njegov šef, finančni minister dr. Dušan Mramor. Natanko tako, sočasno sta odstopila tako rekoč siamska stratega finančne politike Cerarjeve vlade. Kaj to pomeni?

Če gremo lepo po vrsti. Vladni koaliciji očitno še vedno ni uspelo ugotoviti, s katero metlo bi bilo mogoče vsaj do konca poletnih počitnic pomesti pod preprogo očitke glede napak in nepravilnosti, storjenih v zvezi z Luko Koper. Noben od dozdajšnjih poskusov preusmerjanja pozornosti ni bil dovolj učinkovit.

O tem menda ni razmišljal

Pomagal ni niti odstop prvega moža Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca, ki ga je vodstvo Luke Koper (zaradi zavajanja s zastarelimi podatki o poslovanju Luke Koper) že prej prijavilo Agenciji za trg vrednostnih papirjev. Zaman so se premier dr. Miro Cerar in njegovi najzvestejši sodelavci, še posebno infrastrukturni minister dr. Peter Gašperšič, nadejali, da bo Jazbečev odstop zagotovil blagodejno ohladitev pregretega ozračja. Je pa zato (že junija) o možnosti morebitnega odstopa začel razmišljati tudi Metod Dragonja, ključni državni sekretar Mramorjeve ekipe. Tega sicer z ministrstva takrat še kakor niso mogli uradno potrditi. Raje so ugibali, da Dragonja o tem bržda ne razmišlja. Mar ne bi bilo enostavneje, da bi ministrstvo kar Dragonjo vprašalo, o čem razmišlja?

Kakor koli, predsednica nadzornega sveta dr. Alenka Žnidaršič Kranjc in tudi drugi predstavniki Luke Koper so zelo jasno opozorili, da so po njihovem prepričanju za zaplete v Luki Koper in v zvezi z njo še najbolj odgovorni uprava in nadzorni svet SDH ter, točno, zlasti minister Gašperšič. In kako je nadzorni svet SDH »sprejel svoj del odgovornosti«? Nadzorni svet se je seznanil z Jazbečevim odstopom in za njegovo začasno naslednico imenoval kar svojo članico Lidio Glavina, ki bo v novi vlogi predsednice uprave SDH nastopila prav jutri. Kaj pa bo storil minister Gašperšič? Ne samo, da mu predsednik vlade še vedno zaupa, Gašperšič je bil in ostaja eden izmed domnevno nenadomestljivih Cerarjevih ministrov. Na vloženo interpelacijo o svojem delu – čeprav mu vnaprejšnje podpore menda še nista zagotovila ne Židanov SD ne Erjavčev Desus – pa se je nadvse samozavestno odzval z izjavo, da o odstopu seveda sploh ne razmišlja.

Je pa zato Dragonja še razmišljal – naši viri resda trdijo, da so ga k temu naključno spodbudili nekateri predstavniki tako imenovane vladne kešeljevićokracije (mnogi so namreč prepričani, da je prav dr. Aleksandar Kešeljević, predsednik programske konference SMC, daleč najvplivnejši med vsemi Cerarjevimi svetovalci in šamani ter spiritus agens ministrskih in državnosekretarskih odstopov, op. J. V.) – o, kaj pa drugega, odstopu. Še vedno ali spet?

Vlada ima, kot kaže, dve resni težavici: prvič, ne ve, ali bo z odstopom tega ali onega državnega sekretarja lahko potešila pričakovanja svojih kritikov in končno dosegla, da državljani (volivci) ne bi več tolikšne pozornosti posvečali Luki Koper, in drugič, premier je načeloma pripravljen popustiti skoraj glede vsakega odstopa, ne nazadnje, tudi glede Mramorjevega odhoda iz vlade, če bi s tem le lahko na mah obvaroval ministra Gašperšiča. Do kdaj bo Cerarju to še uspevalo? Dobro obveščeni pravijo, da je odstop iz osebnih razlogov le sopomenka za to, da se Mramor takšnih igric preprosto ni pripravljen več iti

Karavana gre dalje, po isti poti

Prepletenost posledic koalicijskih zadreg se je v vsej svoji bizarnosti pokazala prav včeraj. Ko je premier dr. Miro Cerar pojasnjeval, da bo seveda upošteval osebno željo Metoda Dragonje, ki se želi umakniti z državnosekretarskega mesta – Dragonja naj bi ga s to svojo željo seznanil predvčerajšnjim –, je finančni minister dr. Dušan Mramor slovensko javnost obveščal, da bo tudi on nepreklicno odstopil »iz razlogov izrazito osebne narave« in da res ne vidi nobenega razloga za to, da bi moral Dragonja odstopiti. Pa je bila vsaj Mramorjeva odločitev šokantna novica za Cerarja? Ne, dejal je le, da razloge za Mramorjev odstop pozna, razume in spoštuje ter da se bo vlada kljub obema nepričakovanima odstopoma še naprej premikala po isti, že do zdaj začrtani poti. Za besedno zvezo odstop iz osebnih razlogov naj bi se skrivala ogorčenost tistih, ki ne želijo več pomagati spuščati meglo na Luko Koper.

 

Deli s prijatelji