SPREMEMBE

Mramor: Razbremenili smo 114.740 davčnih zavezancev

Objavljeno 30. november 2015 14.55 | Posodobljeno 30. november 2015 14.59 | Piše: T. L.

Mramor pravi, da bi s tem ukrepom razbremenili davčno najbolj obremenjene.

Dušan Mramor.

LJUBLJANA – Finančni minister Dušan Mramor je na tiskovni konferenci predstavil predlog sprememb obdavčitev, ki naj bi razbremenili davčno najbolj obremenjene. Pravi, da so iz dejavnosti in analiz ugotovili, da je na določenih območjih davčna obremenitev v Sloveniji precej višja, drugje pa nižja kot v primerljivih državah.

Davčna obremenitev je v Sloveniji nadpovprečna pri davkih na delo pri dohodkih, višjih od približno 1,5-kratnika povprečne plače. Nižja je pri davkih na dobiček in premoženje, višja pa pri obremenitvah dela in predvsem prispevkih, pravi Mramor. Skupna davčna obremenitev v Sloveniji je nižja kot v državah EU in evroobmočja.

Za letos in naslednje leto bo preračun zmanjševal delež prihodkov iz naslova davčne obremenitve. »Z ukrepi smo šli v zmanjševanje davčne obremenitve,« pravi Mramor. 

Vsebina novele Zujfa: V letih 2016 in 2017 bo podaljšan 4. dohodninski razred. Davek, ki ni bil predviden v proračunu, gre za 16 milijonov evrov, v proračunu ni bil upoštevan, zdaj bodo teh 16 milijonov namenili razbremenitvi davčnega bremena.

Davčna razbremenitev srednjega sloja omogoča premaknitev meje z dobrih 18.980 evrov na 20.400 evrov neto letne davčne osnove in s tem razbremenitev davčnega srednjega sloja. »1,5-kratnik smo razbremenili na 1,6-kratnik slovenske povprečne plače,« pravi Mramor. S premikom davčne meje med 2. in 3. davčnim razredom bodo zajeli 12 odstotkov davčnih zavezancev, kar je skupaj več kot 140.000 ljudi, je med drugim pojasnil minister.

Pri dveh povprečnih plačah je prihranek 202 evra letno, je na vprašanje, koliko se bo v povprečju ljudem poznala sprememba obdavčitve.

Deli s prijatelji