KANDIDAT ZA MINISTRA

Mramor: Iz krize nas bo rešilo le konkurenčno gospodarstvo

Objavljeno 15. september 2014 19.31 | Posodobljeno 15. september 2014 19.33 | Piše: STA, Mo. S.

Dušan Mramor priznava, da so razmere zapletene, a možnosti za izhod iz krize imamo.

LJUBLJANA – Kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor vidi priložnost za izhod Slovenije iz krize v trdnem finančnem sistemu, ki servisira gospodarstvo in prebivalstvo. Prva prioriteta v teh zapletenih razmerah bi namreč morala biti ekonomska osamosvojitev, kar pa lahko dosežemo le s konkurenčnim gospodarstvom, je dejal pred člani odbora DZ za finance.

Razmere so zapletene

»Gospodarstvo je šibko, a če bi to ustrezno podprli, imamo možnost izhoda iz krize,« je na današnjem zaslišanju pred člani odbora DZ za finance in monetarno politiko dejal Mramor, ki je bil finančni minister že med letoma 2002 in 2004. Da pa bi lahko gospodarstvo raslo in bi imeli visoko zaposlenost, so po Mramorjevih besedah ključna makroekonomska ravnovesja. Vendar pa je Slovenija že drugo leto v procesu srednjeročnih makroekonomskih neravnovesij, je spomnil in kot najbolj problematična neravnovesja izpostavil tista, ki se nanašajo na javne finance, finančni trg in trg dela.

Pri teh neravnovesjih je običajno, da gospodarstvo ne more rasti, kar se je pokazalo v preteklih letih. S tega vidika so razmere po njegovih besedah zelo zapletene.

Zmanjšati javne izdatke

»Razmere so resne. Manevrskega prostora za razna politična preigravanja in blokade ni,« je opozoril Mramor, ki bo, če bo potrjen za finančnega ministra, vodil restriktivno fiskalno politiko. Ko spravimo javnofinančni primanjkljaj pod zahtevane tri odstotke BDP, se mora namreč začeti zniževanje dolga pod 60 odstotkov BDP. Torej moramo zmanjševati javne izdatke, namesto da bi jih povečevali in imeli stimulativno fiskalno politiko, je pojasnil.

»Fiskalna politika bo žal morala biti restriktivna,« je ponovil in kot najpomembnejša dejavnika povečanja javnofinančnih prihodkov omenil učinkovitejše delovanje Finančne uprave RS in gospodarsko rast. Prihranke pa po drugi strani vidi predvsem v zmanjšanju neracionalnega trošenja.

Nadaljevati privatizacijo

Ali bo potreben rebalans letošnjega proračuna, Mramor še ne želi napovedovati. Treba je počakati na najnovejše ocene, je pojasnil. Ima pa Slovenija le še mesec časa za pripravo predloga proračuna za leto 2015. Napovedal je tudi pripravo zakona o fiskalnem pravilu.

Lastniškega kapitala Mramor v Sloveniji ne vidi, vidi pa priložnosti v privatizaciji. Prodaja 15 podjetij, ki je bila sprejeta v DZ, se mora po njegovih besedah nadaljevati, a mora biti dobro vodena, pri čemer je potreben strateški premislek. Tudi brez spodbujanja neposrednih tujih investicij ne bo šlo.

Glede organizacije dela je Mramor napovedal, da se bo takoj lotil vzpostavitve analitskega oddelka na finančnem ministrstvu.

Upor koalicijskih strank

Mramor bi se moral nocoj ob 19. uri predstaviti tudi pred člani komisije DZ za nadzor javnih financ, vendar so iz poslanskih skupin koalicije že sporočili, da se njihovi poslanci seje ne bodo udeležili, ker da jo je predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS) sklical v nasprotju s poslovnikom. Ta določa, da se kandidati za ministre predstavijo pred matičnim delovnim telesom, medtem ko je komisija za nadzor javnih financ le zainteresirano delovno telo. Seja komisije je zdaj prestavljena na ponedeljek.

Deli s prijatelji