OČITKI

Mramor bo predlagal razrešitev neizvršnega direktorja DUTB

Objavljeno 02. oktober 2015 13.05 | Posodobljeno 02. oktober 2015 13.40 | Piše: STA, Mo. S.

Lars Nyberg se bo očitno moral posloviti od funkcije predsednika upravnega odbora slabe banke.

Lars Nyberg.

LJUBLJANA – Minister za finance Dušan Mramor je danes v izjavi novinarjem dejal, da je izgubil zaupanje v predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, zato bo skupščini predlagal njegovo razrešitev.

Izgubljeno zaupanje

»Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB, ker me je s svojimi informacijami zavajal, ker so bili dogodki drugačni, kot jih je navajal, zamolčano mi je bilo tudi plačilo za nazaj,« je povedal Mramor.

Spomnil je na marca letos sprejeto novo politiko prejemkov DUTB, ki je bistveno znižala plače vodilnih, torej izvršnih in neizvršnih direktorjev. Po uvedbi nove politike prejemkov je minister zahteval spremembo pogodb in, kot je dejal, dobil zagotovilo, da bo to narejeno.

image 
Dušan Mramor. 

Po prvem preverjanju je Mramor ugotovil, da pogodbe niso v popolnosti usklajene z novo politiko prejemkov, čeprav je od DUTB dobil zagotovilo, da so zadeve uredili z aneksi. Minister je nato še dvakrat zahteval spremembe osnovnih pogodb, in ko te še vedno niso bile sprejete in podpisane v skladu z novo politiko prejemkov, znova posredoval in dobil enako zagotovilo. Mramor je nato od DUTB zahteval podatke, jih proučil in ugotovil, da plačila niso skladna z novo politiko prejemkov DUTB. Zato bo zdaj zahteval razrešitev Nyberga, ki je kot predsednik upravnega odbora DUTB pristojen za sklepanje pogodb.

Ostajajo trije člani

V upravnem odboru medtem ostajajo trije neizvršni direktorji, ki jih je vlada imenovala marca letos – Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. »Za zdaj bodo v odboru trije člani, ki bodo med sabo izbrali svojega predsednika,« je dejal Mramor. Vladi pa bodo v najkrajšem možnem času podali predlog za imenovanje novega neizvršnega direktorja, je dodal.

Odgovori na očitke

Nyberg je sicer v četrtek zatrdil, da so vodilni v DUTB vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami. Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Månssona a, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj. Od uvedbe nove politike prejemkov pa nobeden od vodilnih v DUTB ne prejema več nagrade.

Deli s prijatelji