PRORAČUN 2013

Mrak dvomi o sprejetem proračunu

Objavljeno 15. marec 2013 19.01 | Posodobljeno 15. marec 2013 19.01 | Piše: STA, A. L.

Dodatnemu nižanju plač v javnem sektorju se bomo težko izognili, v sprejetem proračuna Mrak kaže na ogromno povečanje črpanja evropskih sredstev, o realnosti česar pa dvomi.

Ekonomist Mojmir Mrak.

LJUBLJANA – Obstaja realna možnost, da Evropska komisija Sloveniji podeli več časa za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP, je v pogovoru za časnik Finance pojasnil ekonomist Mojmir Mrak. Izpostavil je, da smo javnofinančno konsolidacijo začeli pozneje kot druge države, prve prihranke pa smo začeli delati lani. Kot je pojasnil Mrak, je Mednarodni finančni sklad (IMF) v bistvu priznal, da ima hitro varčevanje bolj negativne učinke na gospodarsko rast, kot se je pred časom ocenjevalo. »Ob omehčanju doktrine IMF se je spremenilo tudi doumevanje v EU, ki se je v svoji politiki zgledovala po IMF,« je dodal.

Je proračun realen?

Ob tem je poudaril, da smo v Sloveniji prve resne prihranke začeli delati lani, vendar so še vedno precej manjši kot v marsikateri drugi državi. Zato je po njegovem mnenju nerealno računati, da bo prišlo do nekakšne dobrohotnosti evropskih partnerjev, ko bo govor o dodatnem manjšanju mase plač v javnem sektorju. Ena izmed prvih stvari nove vlade bo, da bo morala preveriti realnost sprejetega slovenskega proračuna za leto 2013 – kaj se dogaja s prihodki in kaj z izdatki. Mrak bi predvsem rad izvedel, ali je sprejeti proračun realen.

Bomo res dobili toliko več?

»Po moji oceni ne. Naj povem samo en primer: v proračunu je predvideno, da naj bi letos počrpali precej več kot milijardo evrov evropskih sredstev, pri čemer pa ne vidim resnega argumenta, zakaj bi bilo letos to črpanje toliko intenzivnejše kot prejšnji dve leti. Če je moj dvom upravičen, potem se v sprejetem proračunu skriva precej dodatnega proračunskega primanjkljaja,« je še poudaril ekonomist.

Deli s prijatelji