STRESNO

Možje za 21 milijonov evrov okupirali Slovenijo

Objavljeno 11. oktober 2013 08.55 | Posodobljeno 11. oktober 2013 08.55 | Piše: K. K.

Tuje revizorske in svetovalne hiše naj bi izbrali v Evropski centralni banki.

Priletelo naj bi okoli 100 britanskih finančnikov (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Že ves teden slovenske banke fizično intenzivno pregleduje več sto – po nekaterih podatkih naj bi jih bilo celo 500 – revizorjev in finančnikov iz tujine, poroča spletni portal Požareport. Tako imenovane stresne teste izvajajo tuje revizorske, finančne in svetovalne hiše, ki bodo Slovenijo stale vsaj 21 milijonov evrov, njihov končni izbor pa je bil po poročanju portala v rokah Evropske centralne banke (ECB).

Slovenci za prevajalce

Finančni pregled bank izvajata znana Ernst & Young in Oliver Wyman, cenitev bančnih in zastavljenih nepremičnin pa Roland Berger. Evropa je menda vztrajala pri tem, da tuji revizorji ne smejo prihajati iz revizorskih hiš, ki že imajo svoje podružnice v Sloveniji, zaradi morebitne 'kontaminiranosti' ali navzkrižja interesov. Zato so iz igre izpadli celo Deloitte, PricewaterhouseCoopers in KPMG, ki so doslej praviloma izdajali samo 'pozitivna mnenja' ...

Res je, da ima slovensko podružnico tudi Ernst & Young, toda za stresne teste je pripotovalo osebje iz Londona – okoli 100 finančnikov. Naši viri pravijo, da so londonski prišleki dobesedno okupirali podružnico Ernst & Young v Ljubljani na Dunajski 111. Zasedli naj bi 90 odstotkov pisarn, ki so jih morali zapustiti Slovenci, ljubljansko osebje pa ponižali v pomočnike in prevajalce. Portal poroča, da niti direktorju slovenske podružnice Janezu Uraniču ne povedo, kaj se dogaja.

Deli s prijatelji