RAZSTAVA

Mozirje vabi na sejem med pisanimi tulipani

Objavljeno 30. april 2013 18.06 | Posodobljeno 30. april 2013 18.06 | Piše: Jože Miklavc

Zdaj se v gaju razcveta na stotine grmovnic, na tisoče narcis, hijacint in več kot 100.000 tulipanov.

Trte je obrezal mozirski trški viničar Mihael Fajfar (foto: Jože Miklavc).

MOZIRJE – Ko so si Jože Skornšek, inž. Miha Ogorevc, Anton Zupan in še nekaj vnetih posameznikov pred štirimi desetletji zamislili, da bi iz zapuščene gmajne potegnili tudi kakšen turistični vinar, še slutili niso, da bo iz črnega odlagališča odpadkov, na s trnjem, vrbami in jelšami poraslem poplavnem desnem bregu Savinje, nastal eden izmed najlepših parkov v Sloveniji in Evropi.

Ob kultiviranju površin je park v Lokah pri Mozirju s preužitkarsko kmečko hišico z vrtom, planinskim zavetiščem, kovačnico, žago, kozolcem, staro gostilno, kašto (kajžo), čebelnjakom mozirskih čebelarjev, domom ornitologov ter lepim številom starega orodja in predmetov z območja Zgornje Savinjske doline postal etnografski muzej na prostem. Vanj so umeščene gredice, trate, steze in stezice, potok, jezero in korito deroče Savinje, ki žal vsakih nekaj let hudo poplavi. Mozirski gaj je vodna ujma prizadela že večkrat, najhuje spomladi 1981., nato 1. novembra 1990 ter 5. novembra 2012. Storili so vse, da obiskovalci ne bodo več niti slutili vodnega opustošenja.

Po vsaki tovrstni nesreči je gaj z izjemnimi napori in prostovoljnim delom še lepši, še bolj urejen slovenski vrt

Občinsko vodstvo z županom Ivanom Suhoveršnikom, pred to službo je bil mozirski farni župnik, podpira razvoj Mozirskega gaja ter vodstveno ekipo ekološkega hortikulturnega društva, ki gaj vodi, upravlja in skupaj s slovenskimi vrtnarji prireja odmevne prireditve in razstave od konca aprila do začetka novembra. Kontrasten, s soncem osvetljen vodomet pozdravi obiskovalce, da skoraj pozabijo kupiti vstopnice (po ne predragih cenah, od 4 do 8 evrov na osebo, skupine in mladi imajo popust). Ob ogledih zelenic, različnih drevesnih vrst, razstavljenih pletenih skulptur mojstra Jožeta Skornška vas na dišečo kavo, čaj ali šilček borovničevca povabi prijazna oskrbnica kmečke gostilne Milena. Ogled nadaljujete k cvetličnemu portalu v obliki mavrice iz tisočerih pisanih mačeh. Sedeč na klopcah se lahko miže predajate ptičjemu koncertu. Pognale so prve zdravilne rastline, travniki so v sveže zelenih barvah, ki jih preslikajo mogočna drevesa razcvetenih magnolij. Še sprehod do kapelice sv. Valentina, fotografiranje slikovitega jezu na Savinji in vzpon na Svejin leseni razgledni stolp (obvezen za vse, ki zmorejo nekaj več kot sto stopnic). Na vrnitvi ob potoku Lokvica, mimo malega ribnika, ne izpustite stalne razstaviščne izbe zgornjesavinjskega želodca, manjšega vodnega mlina, ki ga poganja pravo vodno kolo, stare žage venecijanke, kmečkega kozolca, kovačnice in velikega soda, kjer se lahko ogledi, polni vtisov in fotografskih posnetkov, sklenejo ob nastopih domačih glasbenikov.

Na jurjevo, ko sta obenem dan zemlje in mozirski občinski praznik, so v Mozirskem gaju obrezali trto modro kavčino ter Steyerjevi brajdi avtohtone radgonske ranine in dišečega traminca. Prvo je strokovno oskrbel mozirski trški viničar Mihael Fajfar sam, pri prirezu Steyerjevih brajd pa sta imela čast pridržati mu škarje prva vrtnarka gaja Elica Bele ter tehnični direktor podjetja Svea Zagorje Stanislav Koci.

V prihodnjih dneh v gaju gostijo veliki sejem cvetočih rastlin, pripomočkov za urejanje vrtov, žive predstavitve otroških filmskih likov ter čebele kranjske sivke, veliko razstavo malih eksotičnih živali, za zabavo bodo skrbeli številni glasbeni gostje. Z dežnikom ali brez, Mozirski gaj nikogar ne bo pustil ravnodušnega.

Tulipan posebne sorte

Zdaj se v gaju razcveta na stotine grmovnic, na tisoče narcis, hijacint in več kot 100.000 tulipanov. Častno mesto pripada tulipanu mozirski gaj, ki so ga kot darilo Mozirjanom in Slovencem vzgojili na Nizozemskem, raste pa samo tukaj.

Poroka v gaju

Mladoporočenca Janja Kolar s Polzele in Jernej Fišter iz Novega mesta (po študiju bosta oba zdravnika) sta si oltar poiskala v vrtu zdravilnih zelišč. Obred je bil preprost, poudarek na pomenu skupnega življenja in ustvarjanja družine ter medsebojnega spoštovanja. Poročil ju je pastor evangeličanske krščanske cerkve Kalvarija iz Celja Aleš Lajlar, v glasbeni Slavilni skupini je kot solistka pela pastorjeva žena Whitney Lajlar, Američanka iz mesta Boise v državi Idaho.

Deli s prijatelji