NADZOR

Možina o primeru Radan: Teža bremena sumničenja je prehuda

Objavljeno 25. maj 2015 16.39 | Posodobljeno 25. maj 2015 16.39 | Piše: T. L.

Zdravnik s tako mero sumničenja na svojih ramenih ne bi smel opravljati svojega poslanstva, je prepričan Andrej Možina.

LJUBLJANA – O primeru Radan je danes odločalo tudi razsodišče zdravniške zbornice. To je februarja, ko se je vedelo le za en primer sumljive smrti bolnika na nevrološki kliniki, Radanu izreklo javni opomin, z novimi ugotovitvami organov pregona pa se je seveda vse skupaj spremenilo.

Dokončne odločitve razsodišča druge stopnje, na primer o odvzemu licence, sicer danes ni bilo. Upravni nadzor je končan, zdaj pa čakajo na poročilo, na podlagi katerega bodo lahko stekli drugi postopki. Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je povedal, da so zaprosili tožilstvo za dokazno gradivo, ministrstvo za zdravje za izsledke upravnega nadzora, pripravljena pa je tudi ekspertna komisija, ki bo šla na nevrološko kliniko in opravila nadzor. 

To je pomembno za to, da se razišče, zakaj se je ta dogodek zgodil, zakaj so odpovedali varnostni protokoli in zakaj je trajalo leto dni, da se je razkrila mnogo širša slika očitno spornega dogajanja na kliniki, ki se ne bi smelo zgoditi, je med drugim dejal Možina. 

Ekspertni nadzor bo stekel ne glede na posredovano dokumentacijo, si pa na zbornici želijo, da bi od policije pridobili potrebno dokumentacijo pred začetkom nadzora. 

Čeprav končne odločitve o odvzemu licence osumljenemu zdravniku še niso sprejete, pa je Možina še dejal, da zdravnik s tako mero sumničenja na svojih ramenih ne bi smel opravljati svojega poslanstva. Dodaja, da gre tu za dobro vseh zdravnikov. Glede pozivov k odstopu, ki prihajajo iz političnih vrst, pa je Možina jasen: »Skrajna opcija je, da politiki pozivajo na nekaj. To se ne dela. Objektivno odgovornost imaš in to kulturo imaš ali pa ne«.

In kdaj naj bi steklo delo komisije? Komisija in eksperti so imenovani, to lahko steče zelo hitro. Nekaj dni bo preteklo, preden bo sklep napisan. Ker pa morajo biti najprej obveščeni vsi vpleteni, pričakuje, da bo to do konca tedna ali v ponedeljek.

 

Deli s prijatelji