ODDANA PONUDBA

Mož ministrice za zdravje bi gradil urgenco

Objavljeno 19. marec 2014 14.24 | Posodobljeno 19. marec 2014 14.27 | Piše: STA, P. J.

Ministrica take pogodbe ne bo mogla podpisati, saj je funkcionarjem po zakonu prepovedano poslovati s podjetji svojih družinskih članov.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza.

LJUBLJANA – Najugodnejšo ponudbo za gradnjo novomeške urgence je oddalo podjetje Klima Ptuj, katerega večinski lastnik je mož ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza. A ministrica take pogodbe ne bo mogla podpisati, saj je funkcionarjem po zakonu prepovedano poslovati s podjetji svojih družinskih članov, poroča današnje Delo.

Ni več prokuristka

Med osmimi ponudniki za gradnjo novomeške urgence je najugodnejša ponudba podjetij Klima Ptuj in Begrad iz Novega mesta v vrednosti 4,716 milijona evrov. Direktor in 74-odstotni lastnik podjetja Klima je ministričin mož Smiljan Trop. Ministrica se je kot prokuristka iz omenjenega podjetja umaknila dober teden, preden jo je državni zbor (DZ) imenoval za ministrico.

Podjetja Klima sicer še ni na seznamu podjetij Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), s katerimi ne ministrstvo za zdravje ne vlada ne smejo poslovati. Ministrica namreč KPK do torka ni sporočila, s katerimi podjetji je družinsko povezana in torej v konfliktu interesov. Za to ima sicer čas do 24. marca. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije funkcionarju prepoveduje poslovati s podjetji svojih družinskih članov, prav tako tega ne dopušča zakon o javnem naročanju.

image

Ministrica je v torek za omenjeni časnik povedala, da izvajalec za gradnjo novomeške urgence še ni izbran. A razpis ministrstva za novomeško urgenco kot merilo za izbor določa, da bo kot najugodnejši izbran ponudnik z najnižjo skupno ponudbeno ceno z vključenim DDV.

Drugega lahko izbere le, če umaknejo ponudbo

Ministrica tako lahko izbere drugega ponudnika le, če podjetji Klima in Begrad umakneta ponudbo. Trop Skazova je za Delo povedala še, da ni povezana z nobenim drugim podjetjem, a to ne drži, saj je njen mož še lastnik in zastopnik podjetja Operativ S&M. Ministrica je pojasnila tudi, da se podjetje Klima ni prijavilo na noben drug razpis za gradnjo urgence. Na vprašanje, ali se je Klima prijavila na kak drug razpis ministrstev ali drugih proračunskih porabnikov, pa je odgovorila, da ne ve.

V okviru razpisne vrednosti so bile sicer oddane še tri ponudbe. Poleg ponudbe Klime in Begrada še ponudba idrijskega Kolektor Kolinga s 4,944 milijona evrov ter novomeškega CGP in celjskega Molliera s 5,181 milijona evrov z DDV.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je na današnji novinarski konferenci po seji vlade na novinarska vprašanja dejala, da je jasno, da Trop Skazova novih pogodb s člani svoje družine (in to velja za vse, ne samo za njo) ne sme sklepati. Konkretnega primera pa ne pozna, zato ga težko komentira.

Deli s prijatelji