DRAŽBA

Mortadela po 2000 evrov, za pašteto 100 tisočakov

Objavljeno 25. januar 2015 22.15 | Posodobljeno 25. januar 2015 22.15 | Piše: Aleksander Brudar

Blagovno znamko Pomurka lahko na skorajšnji dražbi kupite za pičlih 50 evrov!

MIP so uničili, ostala je blagovna znamka, na prodaj je za 2000 evrov. Foto: Mavric Pivk

V Evropi bi težko našli narod, ki bi tako lahkotno in brutalno uničil nekaj, za kar se je desetletja trudilo več generacij. Govora je o štirih prepoznavnih in ikoničnih slovenskih blagovnih znamkah, ki so danes, predvsem zaradi zgrešenih potez vodilnih in propada podjetja MIP DML, na prodaj le za nekaj sto evrov. Le kdo se ne spomni izdelkov blagovne znamke Pomurka, ki smo jih še pred nekaj leti videvali na trgovskih policah? In paštete Kekec, brez katere si nekateri niti danes ne znajo predstavljati namaza na kruhu? Pa nepozabne reklame za kraljico mortadelo Gorica, v kateri skuštrani in brkati možakar, ki stoji ob treh kraljicah mortadelah, vpraša: »Ma kej me hledaste? Je burja v Gorici, me je skuštralo! Je burja, da te vrže po tleh.« Nadaljuje, da te en kos mortadele iz Mipa postavi pokonci, »da stojiš kot turn«. Da ob vsem tem ne omenjamo mesnih izdelkov pod blagovno znamko MIP, ki so bili več let sinonim za kakovost.

Osem s predkupno pravico

Omenjene štiri blagovne znamke bodo na dražbi propadlega podjetja MIP DML v Ljubljani konec tega meseca na prodaj za simbolične zneske. Kot je razvidno iz razpisa prve javne dražbe, ki jo je 21. decembra objavil stečajni upravitelj Janko Maček, je izklicna cena za znamko Pomurka le 50 evrov, za znamki MIP in Kraljica mortadela Gorica po 2000. Najvišja izklicna cena, in sicer 100.000 evrov, je določena za blagovno znamko Kekec pašteta, ki je od omenjenih edina še na trgu.

Pričakovati je, da bo prav za zadnjo največ zanimanja, saj se je pašteta Kekec zasidrala v zavest slovenskih potrošnikov. Leta 2011 jo je oživilo murskosoboško podjetje Osem, ki je najelo proizvodne prostore in jo tudi izdeluje. Med interesenti za nakup blagovne znamke bo najbrž prav to podjetje in menda tudi hrvaška Atlantic Grupa s hčerinsko družbo Droga Kolinska, proizvajalcem paštet Argeta. Toda podjetje Osem ima pri blagovni znamki Kekec pašteta predkupno pravico, je razvidno iz razpisa javne dražbe. Čeprav so izklicne cene na prvi pogled mizerne, nekateri strokovnjaki poudarjajo, da so razumljive, predvsem za znamke, ki jih ni več na trgu.

Na cesto 
500 delavcev

Žalostni propad podjetja MIP smo Slovenci lahko spremljali leta 2009, ko je brez dela ostalo 271 delavcev, nato pa se je podobno žalostno končala še zgodba hčerinskega podjetja Pomurka, v katerem je bilo zaposlenih 236 ljudi. Nekdanji lastniki in vodilni v Mipu in Pomurki, Vojteh Volk, njegov sin Marko in zet Martin Kovač, so ustanovili podjetje MIP DML, na katero so nato prenesli omenjene štiri blagovne znamke, s pomočjo katerih so pri bankah lahko zastavljali jamstvo za najemanje posojil. Propad Mipa so pod drobnogled vzeli tudi organi pregona. Zoper vse tri so sprožili več preiskav zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic ter kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Na zatožno klop je že moral sesti Kovač, in sicer zaradi obtožb o zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kot so nam povedali na Okrožnem sodišču v Ljubljani, je bil v tem primeru 2. decembra lani opravljen predobravnavni narok, glavna obravnava pa je razpisana za 3. februarja letos.

Deli s prijatelji