NAKUPOVANJE

Mors za 6000 čelad milijon evrov

Objavljeno 20. oktober 2013 14.36 | Posodobljeno 20. oktober 2013 14.36 | Piše: STA, A. L.

Prvih 2000 čelad bodo vojaki dobili že letos.

Slovenski vojaki med patruljo v Heratu (fotografija je arhivska).

LJUBLJANA – Ministrstvo za obrambo (Mors) je s podjetjem Bene commerce konec septembra podpisalo pogodbo za dobavo 6000 bojnih čelad. Pogodba je z vključenim davkom na dodano vrednost vredna slabih 981 tisočakov, so za STA pojasnili na ministrstvu. Javno naročilo je ministrstvo objavilo konec junija, prejeli pa so devet ponudb.

Čez pet dni dobavijo 2000 čelad

Izbrano podjetje bo čelade, s katerimi nameravajo v SV zamenjati dotrajane čelade, ki se jim izteka doba uporabnosti, dobavilo v treh obrokih. Prvih 2000 čelad bodo vojaki dobili že letos. Kakor je predvidevala razpisana dokumentacija, se bo to moralo zgoditi do 25. oktobra. Po 2000 čelad bo dobavljenih še v prihodnjih dveh letih.

Na ministrstvu so v razpisno dokumentacijo zapisali, da je treba pripadnikom SV zagotoviti bojno čelado, ki bo omogočala izvajanje aktivnosti v najtežjih taktičnih, klimatskih, vremenskih in prostorskih razmerah.

Od –32 do 49 stopinj nad ničlo

Čelada mora zagotavljati maksimalno učinkovitost, olajšati izvajanje nalog in povečati možnost preživetja uporabnikov čelad pri izvajanju operacij, kjer temperaturni obseg niha med minus 32 stopinjami Celzija in 49 stopinjami nad ničlo, za podnebje pa je značilen velik delež relativne vlage in veliko prahu oziroma puščavskega peska. Čelada mora sicer biti uporabna v vseh vremenskih razmerah in odporna proti spremembam nadmorske višine (do 12.000 metrov) ter popolnoma neobčutljiva za vibracije, še navajajo.

Zahtevana življenjska doba opreme v uporabi je 10 let, ob normalnih razmerah skladiščenja za potrebe rezerv pa 15 let. Pogodba vključuje tudi protikorupcijsko klavzulo in pogodbene kazni v primeru, če blago ni dobavljeno v pogodbenem roku.

Podjetju država izplačala že šest milijonov

Podjetje Bene commerce, ki po zapisu na svoji spletni strani ponuja opremo vodilnih proizvajalcev taktične in osebne zaščitne opreme za pripadnike policije, vojske, strelce, civilno zaščito in gasilce, z državo redno posluje že več let. Po podatkih aplikacije Supervizor je država še pred zadnjim naročilom omenjenemu podjetju izplačala slabih šest milijonov evrov za različna naročila.

Največ, za kar 5,2 milijona, je bilo naročil z ministrstva za notranje zadeve – samo decembra 2010 so za dobavo policijskih uniform dobili dobrih 600 tisočakov nakazila, sledi pa Mors. Bene commerce je sodeloval tudi z zdravstvenimi ustanovami, carinsko upravo, mariborsko in ljubljansko univerzo ter ljubljansko občino.

Posli z državo tako za Bene commerce pomenijo velik delež vsega poslovanja.

Deli s prijatelji