RDEČI ALARM

Morje se je razlilo, Drava raste, v Posočje najhujše šele prihaja

Objavljeno 11. november 2012 09.21 | Posodobljeno 11. november 2012 10.23 | Piše: A. L.

Očitno si bomo letošnje martinovo zapomnili po poplavah, pravi dežurni vremenoslovec.

LJUBLJANA, KOPER – Danes malo pred 7. uro je bil zaradi visokega plimovanja in močnega vetra, kot so včeraj napovedali vremenoslovci, poplavljen del glavnega pomola in del Ukmarjevega trga v Kopru. Veliko bolj pa nas je lahko strah padavin, ki šele prihajajo. 

Državna meteorološka in hidrološka služba sta danes razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti zaradi pričakovanih poplav večjega obsega na širšem območju Slovenije, so sporočili iz Agencije za okolje (Arso).

Drava že narašča

Pretok Drave v Borlu je povišan in je znašal ob 6. uri 1150 m3/s. Še včeraj je bil pri 800 m3/s. »Močno povečan pretok reke Drave pričakujemo v nedeljo in ponedeljek zaradi padavin na Koroškem in avstrijskem Koroškem,« napovedujejo v Agenciji RS za okolje.

Preberite več o ponedeljkovih poplavah in si oglejte številne fotografije s krajev, ki so jih prizadele narasle reke.

Ogrožen zahod države

Predvidoma v nedeljo popoldan in v noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v Posočju. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških brdih in Vipava s pritoki. Reke na teh območjih lahko poplavijo. Predvidoma bodo močno narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini, kjer lahko reke in manjši vodotoki poplavijo, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri, reka Reka in Kolpa, reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja. Na teh območjih so mogoča razlivanja.

Dvignili se bosta tudi Ljubljanica in Krka

Več o vremenu

V ponedeljek zjutraj in čez dan lahko ob močnejših nalivih poplavijo tudi reke in manjši vodotoki v osrednji, južni in severni Sloveniji, predvidoma pa se bodo povečevale že poplavljene površine notranjskega in dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja. Pričakuje se tudi naraščanje Ljubljanice in Krke.

Deli s prijatelji