MANDATARKA

»Morda sem politično naivna, a to je prednost«

Objavljeno 28. februar 2013 00.00 | Posodobljeno 28. februar 2013 00.04 | Piše: Mo. S., STA
Ključne besede: Alenka Bratušek

Pogovore o sestavi nove vlade Bratuškova začenja v četrtek.

Alenka Bratušek: je to obraz nove mandatarke?

LJUBLJANA – Nova mandatarka Alenka Bratušek je po izvolitvi dejala, da je danes za Slovenijo prelomen dan. Obljubila je, da je konec s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Izrazila je upanje, da v to novo zgodbo koalicijski partnerji niso šli s figo v žepu. Delala bo odgovorno, povezovalno in preudarno, kot v vseh dosedanjih službah, je dodala.

Politično naivna, a to ni pomanjkljivost

»Pred mano in nami so težke naloge, verjamem pa, da bo za mano in nami boljša Slovenija,« je poudarila Bratuškova, ki ji je kot prvi po prisegi v državnem zboru čestital dosedanji premier Janez Janša. Dodala je, da so časi za politična preigravanja preresni ter da bodo v dobro Sloveniji vsi morali stopiti korak nazaj. Verjame sicer, da bodo z dobro mero odgovornosti to tudi dosegli.

Kot je povedala, morda res ni »star politični maček«. »Morda sem politično naivna, a tega ne vidim kot svojo pomanjkljivost, temveč kot prednost, da imajo koalicijski partnerji za sogovornika osebo, ki z njimi ne bo preigravala in jih izigravala,« je povedala.

Če Janković ne bi podal odstopne izjave ...

Na vprašanje, ali se ji zdi Zoran Janković pošten politik, ni odgovorila konkretno. Dejala je le, da je PS svoje mnenje o tem povedala. Janković pravi, da bo dokazal, da to, kar mu očitajo, ne drži, je dejala. Če pa ne bi naredil tega, kar je, torej ponudil bianco odstopne izjave z mesta predsednika PS, »danes ne bi stala pred vami«, je dodala.

Odgovorila je tudi na vprašanje, ali bo njena vlada dvignila DDV. Konsolidacija javnih financ na nekoliko drugačen način je po njenih besedah ena izmed prioritet, o katerih se bo treba s koalicijskimi partnerji dogovoriti. »Če bomo znali to vrečo zavezati brez dviga davkov, bom tega najbolj vesela,« je povedala. A, kot pravi, ima politika varčevanja in zgolj zategovanja bistveno slabši učinek, kot bi ga imela kombinacija zniževanja odhodkov in morda tudi začasnega dviga katerega od davkov.

Pogovori o vladi že jutri

Pogovore o sestavi nove vlade sicer začenja v četrtek. Časovnega roka za pogovore ne postavlja, prav tako ne natančnega števila ministrstev.

Poslanci so njeno imenovanje za novo mandatarko drevi podprli s 55 glasovi za, proti je glasovalo 33 poslancev.

Deli s prijatelji