NEGATIVNI OBETI

Moody‘s znižuje bonitetno oceno tudi bankam

Objavljeno 06. maj 2013 14.16 | Posodobljeno 06. maj 2013 14.16 | Piše: STA, A. L.

Za prav tako znižanje se je Moody‘s odločil tudi pri evrskih obveznicah Factor banke z državnim jamstvom.

Bogastvo jim je padlo z neba.

LJUBLJANA – Potem ko je mednarodna bonitetna agencija Moody's prejšnji torek znižala bonitetno oceno Slovenije, je zdaj znižala tudi bonitetno oceno SID banke, in sicer z Baa2 na Ba1. Ocena prihodnjih izgledov je negativna.

Moody's znižanje bonitetne ocene utemeljuje s tem, da je SID banka v stoodstotni lasti države in se zadolžuje z njenim jamstvom, je uprava SID banke sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Posledično je Moody's znižal tudi bonitetno oceno obveznice SID banke, in sicer z Baa2 na Ba1. Za prav tako znižanje se je Moody's odločil tudi pri evrskih obveznicah Factor banke z državnim jamstvom.

Moody's je v torek znižal oceno slovenskega državnega dolga prav tako za dve stopnji – z Baa2 na Ba1. S tem je ocena zašla na območje naložbe visoke tveganosti (t. i. junk). Glavni vzrok za znižanje so razmere v bančnem sektorju in ocena o povišani verjetnosti potrebe po zunanji pomoči. Obeti ostajajo negativni.

Zaradi te novice je Slovenija odložila za isti dan predvideno izdajo novih dolarskih obveznic. Te je zatem izdala v četrtek, in sicer v skupni višini 3,5 milijarde dolarjev.

Deli s prijatelji