ODLOČENO

Moody‘s NKBM znižal bonitetno oceno

Objavljeno 26. marec 2013 10.50 | Posodobljeno 26. marec 2013 10.50 | Piše: A. L.

Po novem mariborska banka nima več ocene B3.

MARIBOR – Agencija Moody's je danes znižala oceno dolgoročnega tveganja za Novo KBM z B3 na Caa2. Iz banke so se že odzvali, da to ne vpliva na redno poslovanje banke. »Banka posluje nemoteno, krepi odnose s svojimi strankami in zagotavlja, da so njihova sredstva v banki varna. Banka dosega regulatorno kapitalsko ustreznost, to pa je eden glavnih pogojev za pridobivanje potrebnih sredstev na trgu in uresničevanje razvojnih načrtov  banke, kar je interes tako delničarjev, komitentov in zaposlenih. S predvidenimi nadaljnjimi aktivnostmi banka namerava zagotoviti priporočeno kapitalsko ustreznost po zahtevah evropskega bančnega organa EBA,« so sporočili iz banke.

Znižanje ocen, tako banka, je posledica potrebe banke po svežem kapitalu za vzdrževanje kapitalske ustreznosti v skladu s smernicami EBA, potrebe po nadaljnjih slabitvah, ki še dodatno načenjajo kapital, in pričakovanega dodatnega poslabšanja kakovosti portfelja glede na šibke ekonomske trende in težave slovenskega že tako visoko zadolženega gospodarskega sektorja. 

Delež malih delničarjev se bo zmanjšal

Ob tem so dodali, da je upad vrednosti delnice Nove KBM, ki se je zgodil po napovedi o pretvorbi hibridnega posojila v delnice, pričakovana in praviloma običajna posledica povečanja osnovnega kapitala ter razvodenitve vrednosti delnic. »Odločitev o oblikovanju in knjiženju višjih rezervacij in slabitev v letu 2012, kot je bilo sprva načrtovano, kar je sprožilo pretvorbo, je bila sprejeta predvsem s ciljem objektivnega in realnega prikaza finančnega stanja, kar omogoča objektivne pogovore z vsemi deležniki Nove KBM. Sklep o odobrenem kapitalu za sklenitev pogodbe o hibridnem posojilu, ki je bila osnova za pretvorbo, so sprejeli delničarji na skupščini decembra lani s 95,1 odstotka glasov. Vsi ukrepi Nove KBM v zvezi s kapitalsko ustreznostjo so usmerjeni v to, da se okrepi finančni položaj banke, kar je zagotovo tudi interes delničarjev banke. Res je, da se bo po konverziji delež malih delničarjev v lastniški strukturi Nove KBM zmanjšal, vendar pretvorba hibridnega posojila v delnice ne zmanjšuje nobene od pravic, ki jih imajo mali delničarji iz naslova lastništva že zdaj,« so še pojasnili iz banke.

Deli s prijatelji