ZDRAVA ATMOSFERA

Molijo v hrvaščini, darujejo po domače

Objavljeno 25. oktober 2016 21.01 | Posodobljeno 25. oktober 2016 21.01 | Piše: Tomica Šuljić

V Zdravi Atmosferi nočejo govoriti o prostovoljnih prispevkih za vodjo kulta Dragutina Barušića. Ministrica Vraničar Ermanova pravi, da spoštuje predpise, podrobnosti poslovanja da ne pozna.

Mateja Vraničar Erman in Zdrava Atmosfera sta pod drobnogledom javnosti od izvolitve naprej. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA, ZAGREB – Ob odstiranju ozadja delovanja kulta Zdrava Atmosfera (ZA) z zagrebškim voditeljem Dragutinom Barušićem na čelu so šli mnogim lasje pokonci: tako smo na primer izvedeli, da člani slovenskega kulta molijo v hrvaščini, ki da je sveti jezik križarjev, Barušić je ob tem naložil še, da je tudi papež branil hrvaške molitve; sami menda govorijo angelski jezik, po naših cerkvah pa da ponoči izvajajo črne maše. Tako torej modrujejo v Zdravi Atmosferi, njena članica je tudi članica naše vlade. Slovenska ministrica za finance Mateja Vraničar Erman očitno moli po hrvaško, Dragutin pa – se je sam pohvalil – ji da kak »pravilen nasvet«.

Vraničar Ermanova je v kultu prestopila v katoliško vero in se pustila krstiti, in to od samega škofa Jamnika. V Zdravi Atmosferi je našla tudi moža Blaža Ermana, ki je v kult vstopil s svojo ženo Gordano Erman. Njegova prva žena je bila bolna, po lastnih zapisih je »deset let 'tavala' po svetu, od enega do drugega alternativca, vse z željo, da bi lahko pomagala svoji duši, srcu in umu,« Zdrava Atmosfera pa naj bi »pomagala pri hitrejšem okrevanju po bolezni«. A bolezen (po naših informacija rak) je bila močnejša, Vraničarjeva pa je kmalu po smrti prve Ermanove žene omožila devet let in pol mlajšega vdovca Blaža.

Denar je pa tabu

Toda če je Zdrava Atmosfera za Vraničar Ermanovo zasebno pozitivna stvar, je lahko za finančno ministrico tovrstno članstvo nerodno. Ne nujno zaradi kakšnih pisem z zmedeno ali žaljivo vsebino, ki te dni mašijo poštne nabiralnike medijev po Sloveniji. Ne ministrica ne njen mož takih pisem namreč nista pošiljala naokrog. 
Nerodno je lahko zaradi prostovoljnih prispevkov, s katerimi člani Zdrave Atmosfere izkazujejo Barušiću hvaležnost za duhovno in drugo rast. Odgovori članov ZA o njihovih prispevkih so bili sila nedoločni, zato smo Ani Berginc, ki je v Sloveniji zastopnica društva Zdrava Atmosfera, in predsedniku ZA Dragutinu Barušiću poslali nekaj vprašanj.

Spomnimo: Zdrava Atmosfera ni verska skupnost, ampak navadno društvo. Atmosferčki, kot se ljubkovalno kličejo, imajo v 26. členu pravil ZA utemeljitev za delitev denarja: »Predsedstvo ZA ima za vodenje poslovanja in za izvršno poslovnost pravico do nadomestila in nagrade.«

Predsedstvo tudi odloča o uporabi in delitvi sredstev. A ni vse popolnoma transparentno: prostovoljne prispevke namreč v Sloveniji lahko zbirajo zgolj osebe, ki so za to pridobile dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče.

Ne Berginčeva ne njena ljubljanska atmosferska kolegica Jadranka Oblak nista odgovorili na vprašanji, ali imata dovoljenje upravne enote za zbiranje prostovoljnih prispevkov za ZA in kako te prispevke znotraj ZA razdelijo. Ko smo Berginčevo po telefonu povprašali, ali lahko dobimo odgovore, se je izgovorila, da ima precej dela v službi ter da nima časa gledati pošte. 
Iz Finančne uprave RS (Furs) pa so poslali odgovor. »Če društvo daruje sredstva, zbrana s prostovoljnimi prispevki, tujemu državljanu, se tako 'darilo' šteje za drug dohodek, od katerega se izračuna in plača akontacija dohodnine po stopnji 25 %. Pri tem se društvo šteje za plačnika davka,« pojasnjuje Stojan Glavač iz Fursa.

Ali Zdrava Atmosfera plačuje davek za darila Barušiću, pa Furs ne sme odgovoriti, ZA pa do zaključka redakcije ni odgovoril, kako imajo urejeno obdarjevanje ljubljenega vodje ter ali sploh plačujejo davek. Kar je – milo rečeno – nenavadno v državi, kjer morajo za davčne formalnosti skrbeti osnovnošolci na otroškem bazarju ali kmetje s tržnice, ki pač izdajajo račune. Kako je z društvom, v katerem je finančna ministrica, pa nam ni dano izvedeti?!

Dve društvi in d. o. o.

O prostovoljnih prispevkih vodji Zdrave Atmosfere smo povprašali tudi finančno ministrico. Je dajanje kdaj videla in ali je člane ZA opozorila na zakonodajo ter morebitne prekrške? Vraničar Ermanova ni niti zanikala niti potrdila, poslala je splošen odgovor: »Tako službeno kot zasebno si prizadevam za dosledno spoštovanje predpisov, tako davčnih kot drugih. Kot sem že pojasnjevala, sem članica zakonito registriranega društva, in tudi svoje obveznosti, ki izhajajo iz članstva v društvu, izpolnjujem transparentno in v skladu z zakonodajo.« Finančna ministrica nam je predlagala, da o zakonitosti poslovanja povprašamo organe društva – a ti nam ne odgovarjajo.

Zdrava Atmosfera je kot čebula: bolj ko jo luščimo, bolj sočna postaja pod suho površino. ZA namreč še zdaleč ni edino društvo, ki ga upravljajo člani Dragušićevega kulta. Javnosti je bil bolj znan Tim sloge, v imenu katerega je Zala Grilc ondan nastopala v vlogi članice ZA ter direktorice Tima sloge, ki je nekakšen dobrodelni odvod. Grilčeva je polovična lastnica Tima sloge, druga solastnica je Verica Erman, ki tako kot ministričin mož Blaž Erman prihaja iz Kamnika.

Tim sloge pa ima še – po svojih zapisih in besedah – »sestrsko društvo«, preprosto imenovano Društvo Plemenitosti, ustanovljeno decembra lani, ko so Zdravi Atmosferi odrekli gostoljubje ljubljanski frančiškani. Predsednica društva je Vera Šikanič, podpredsednica Berislava Fajdiga, tajnica pa Branka Brinar Kouter – vse tri so sicer članice ZA (Branka je tam našla moža Bogdana), njihova grafična podoba je tako rekoč istovetna ZA, uporabljajo tudi enak nabor črk, tako značilen za ZA. Podoben je tudi slog izražanja: opisujejo se kot »društvo plemenitosti za razvijanje generacij v rasti morale z zaslužnostjo kreativne svobode,« če jih zelo na kratko povzamemo. 

Deli s prijatelji