JASNO

MOL: Najemne pogodbe za parkirišča v Šiški so nezakonite

Objavljeno 14. november 2012 17.55 | Posodobljeno 14. november 2012 17.55 | Piše: A. L.

MOL poziva stanovalce, da se jim pridružijo v njihovi pravdi na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

LJUBLJANA – »Mestna občina Ljubljana se pridružuje prizadevanjem etažnih lastnikov pri urejanju parkiranja na Gotski ulici v Ljubljani. Prepričani smo namreč, da dogodki, ki smo jim priča v zadnjih dneh, predstavljajo vsaj nasilno prilastitev posesti parkirnih prostorov etažnih lastnikov, če ne samovoljni poseg v njihovo lastninsko pravico ali v lastninsko pravico Mestne občine Ljubljana.« To so danes sporočil iz Mestne občine Ljubljana (MOL). 

»Ob tem pričakujemo, da Tristan devetnajst takoj preneha pošiljati nezakonite najemne pogodbe stanovalcem za parkirna mesta,« izpostavljajo.

Drži, kar trdijo prizadeti, da je pot pravde dolga in draga. A druge poti ni, če želimo urejenost in civilizirano reševanje sporov, četudi jih povzročajo privatizatorji na povsem neciviliziran način in z zlorabo pravne države.

MOL

Delna sodba v korist MOL

Pojasnjujejo, da je od leta 2005 v teku postopek, ki problematizira domnevno lastninsko pravico GIPOSS, d. o. o., tudi na parcelah, ki v naravi predstavljajo samovoljno ograjena parkirišča ob Gotski ulici v Ljubljani. Pravdni postopek, ki ga MOL izpostavlja in se obravnava na Okrožnem sodišču v Ljubljani (opr. št. P 2524/2005), je v delu, ki se nanaša na vrsto rabe »cesta« pravnomočno zaključen s tako imenovano delno sodbo v korist MOL. V presežnem delu tožbenega zahtevka, ki se nanaša na parkirišča, otroška igrišča, zelenice, dostopne poti ipd., pa bo sodišče odločalo v kratkem.

GIPOS nezakonito vpisan kot lastnik

MOL pričakuje aktivno udeležbo etažnih lastnikov v pravdi, ki teče, s priglasitvijo stranske intervencije oziroma z vložitvijo tožbe na glavno intervencijo, s čimer etažni lastniki lahko koristno izrabijo dolgoletne napore, ki jih je do zdaj uveljavljala zgolj MOL tudi za površine, ki predstavljajo prej navedeno vrsto rabe. Upamo, da bo po vstopu etažnih lastnikov v obstoječo pravdo, sodišče v kratkem razpisalo narok in odločilo v stvari, v kateri je pretežni del dokazov že izvedenih, obstajajo pa tudi upoštevani pravni stavki iz sodbe sodišča druge stopnje: »Ti so pomembni tako za sodišče prve stopnje kot za MOL, GIPOSS, etažne lastnike, policijo, pa tudi za domnevnega najemnika, saj povedo, da predstavlja izbris GIPOSS iz zemljiške knjige "… odpravo stanja, ko je tožena stranka (op.: GIPOSS) v zemljiško knjigo, kljub neizpolnjevanju pogojev za vpis lastninske pravice na podlagi Zakona o lastninjenju nepremičnin v družbeni lastnini (ZLNDL) nezakonito vpisana kot lastnik in se vzpostavlja stanje, kot bi pravilno sledilo, na podlagi določil zakona." (obrazložitev sodbe Višjega sodišča v Ljubljani I Cp 2039/2008, str. 7).«

Oškodovanje

Stališče MOL temelji na dejstvu, ki je potrjeno v dosedanjem sojenju, da je po slovenski privatizacijski zakonodaji lastnik nepremičnin, ki so predmet obravnavanja na Gotski ulici ali pa se nahajajo kjer koli drugje, bodisi občina (eventualno tudi država, a ne na opazovanih parcelah) bodisi etažni lastnik in nihče drug. »Kjer so bile nepremičnine, po vrsti rabe, kot v obravnavanih zadevah, "privatizirane" po 3. členu ZLNDL (nepremičnine postanejo lastnina pravnih oseb, ki imajo na nepremičnini pravico uporabe oziroma njihovih pravnih naslednikov, op.p.), v korist takih, kot je naš toženec, so vknjižbe nezakonite, izvedena "privatizacija" pa pomeni oškodovanje – v konkretnem primeru Mestne občine Ljubljana in njenih prebivalcev,« dodajajo.

MOL se z njihovimi metodami sooča že deset let in je v tem času, razen zgoraj navedenega pravdnega postopka, pridobil še vrsto drugih ugodnih sodnih rešitev v podobnih zadevah. »Zato vabimo etažne lastnike iz Gotske ulice (pa tudi iz ulice Ob žici, Kavadarske ceste, Ulice majorja Lavriča in Česnikove ulice) naj se pridružijo naši pravdi opr. št. 2524/2005, ki jo obravnava Okrožno sodišče v Ljubljani, da skupaj dosežemo tolikokrat zatrjevano vladavino prava,« so zaključili.

Deli s prijatelji