EMONIKA

Mol Janševo sporočilo označil za nekorektno

Objavljeno 07. junij 2012 17.48 | Posodobljeno 07. junij 2012 17.48 | Piše: S. J.

Mol se je danes odzval na Janševe navedbe v povezavi z Emoniko, saj meni, da jih premier neupravičeno graja.

Maketa bodoče avtobusne postaje.

LJUBLJANA – Mestna občina Ljubljana (Mol), se je odzvala na sporočilo za javnost predsednika vlade Janeza Janše in ga označila za nekorektno. V Molu poudarjajo, da so, čeprav niso pogodbeni partner, vseskozi konstruktivno sodelovali pri razvoju projekta. »Vodstvu projekta nismo nikoli postavljali pretiranih zahtev ali projekt kakor koli drugače ovirali. Iz Mola je v vlogi koordinatorja projekta sodeloval prof. Janez Koželj,« so zapisali na Molu.

Za čimprejšnjo zgraditev sodobnega potniškega centra

Koželj je po njihovih navedbah zastopal poglavitni cilj Mola, in sicer da se čim prej zgradi za glavno mesto evropske države primeren in sodoben potniški center. Koželj je prav tako sodeloval pri odpravljanju ovir in nerazumevanja med investitorjem in pristojnimi na Slovenskih železnicah (SŽ), ministrstvu za promet in ministrstvu za okolje. Spremljal je in razreševal težave v želji po čim bolj kakovostni arhitekturi. »Skupaj z arhitektom Rokom Klanjščkom, avtorjem prvonagrajene urbanistične rešitve kompleksa, sta ves čas posredovala med projektanti, investitorjem in predstavniki SŽ,« so poudarili.

Prizadevanja Mola so bila ves čas usmerjena k skupnemu cilju, da bi se projekt Emonika čim prej uresničil. Zato smo še posebno veseli zagotovila predsednika vlade, da bodo vse pristojne inštitucije naredile vse za pospešeno nadaljevanje projekta.

Sodelovanje Mola pri projektu je bilo ves čas uspešno

Za zamudo krivijo iskanje števila in razporeditve podpor konstrukcije nad tiri, ki je trajalo več let. »Ko je bilo o tem odločeno, je mestni svet Mola v skladu s projektnimi rešitvami, še drugič sprejel spremembe prostorskega akta, ki omogoča dokončanje projekta. Sodelovanje Mola pri projektu je bilo ves čas uspešno, saj smo se sproti odzivali na ovire, kakršne se ob snovanju tako zahtevnega projekta pojavljajo, in jih s svoje strani konstruktivno reševali.«

Zakaj so se podražili komunalni prispevki?

Mol je odgovoril tudi na očitane podražitve komunalnih prispevkov. Podražitev gre pripisati spremembi zazidalnega načrta za območje PCL leta 2009 pa tudi zaradi spremembe zakonodaje, ki je uvedla obračunavanje DDV v izhodiščne stroške komunalne opreme.

Gradbeno dovoljenje bi lahko izdali že septembra

»Od marca letos je zasnova Emonike usklajena s prostorskimi akti, pogoji SŽ, spomeniško službo in pričakovanji strokovne javnosti. Tako bo investitor lahko vložil dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki bi bilo predvidoma lahko izdano že septembra,« so še pojasnili na Molu.

Deli s prijatelji