OBSOJEN

MOL: Janković ni bil koruptiven

Objavljeno 14. februar 2013 22.17 | Posodobljeno 14. februar 2013 22.17 | Piše: A. L.

Na vprašanje, ali bo zaradi pravnomočne obsodbe odstopil, odgovora nismo dobili.

LJUBLJANA – »Navedbe članka, da je sodišče odločilo o koruptivnem ravnanju Zorana Jankovića in da mora zato plačati kazen, so popolnoma neresnične in nepreverjene ter blatijo čast in dobro ime župana.« To so danes sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Pojasnjujejo, da »sodba v niti enem delu županu ne očita ne korupcije, ne podpisa pogodb z omenjenima športnima kluboma, temveč zgolj očitek, da pogodbi formalno ne vsebujeta besedila 'protikorupcijske klavzule' iz Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.«

Brez odgovora

Poudarjajo, da je višje sodišče izdalo sodbo, s katero je potrdilo odločbo o prekršku KPK zoper odgovorno osebo MOL, ker Mestna občina Ljubljana v dveh pogodbah o sofinanciranju letnega programa športa MOL ni prepisala besedila protikorupcijske klavzule iz zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v ti dve pogodbi. »Izpustitev protikorupcijske klavzule v obeh navedenih pogodbah, kot tudi v številnih drugih tovrstnih pogodbah, o čemer je MOL seznanil KPK, je posledica interpretacije nejasne in dvoumne zakonske določbe, ki jo je podala Služba za pravne zadeve MOL, zadolžena za pravni pregled vseh pogodb, preden jih podpiše župan. Ker lokalna skupnost (občina) po zakonu o prekrških ne more odgovarjati za prekršek, ampak mora župan zaradi svoje funkcije kot predstojnik MOL prevzeti odgovornost za ravnanja strokovnih služb, mu je bila izrečena globa za navedeni prekršek,« pojasnjujejo.

»Zoran Janković globo plačal iz lastnih sredstev,« so še zapisali v odgovorih. Na vprašanje, ali bo župan Zoran Janković zaradi pravnomočne obsodbe odstopil, niso odgovorili.

Deli s prijatelji