POROKE MALO DRUGAČE

Mokro poroko je treba ponoviti na suhem

Objavljeno 26. marec 2017 09.43 | Posodobljeno 26. marec 2017 09.44 | Piše: Ajda Janovsky, 
Janez Mužič

Sklepanje zakonskih zvez zunaj uradno določenih prostorov na upravnih enotah postajajo vse bolj priljubljene. Slovenci se najraje poročajo na gradovih, splavih, v parkih in celo pod vodo. Kje so najprestižnejše lokacije za poroko?

Grad Otočec spada med priljubljene prestižne poročne lokacije. Foto Marko Feist

Kje in kako se radi poročamo Slovenci? Po podatkih nekaterih upravnih enot po Sloveniji je večinoma največ zanimanja za lokacije, ki jih brezplačno ponudi občina. Prisegamo na klasiko, ne tako redko pa si pari zaželijo tudi bolj nenavadnih porok na posebnih krajih. Tako se je par iz prestolnice, ki se strastno rad potaplja, leta 2009 odločil za poroko v Piranu, in to kar pod morsko gladino. Ker se pod vodo ne da govoriti, sta svoj da izrazila s tablicama s tem napisom. Danes je zakonsko zvezo res mogoče skleniti kjer koli, le pod vodo ne, saj tam obstaja zadržek, da ni mogoče prepričljivo izraziti tistega da. Zato so obred ponovili še v bolj običajnem okolju.

Ljubljančani najraje na grad

Na območju Upravne enote Ljubljana je bilo lani sklenjenih 745 zakonskih zvez. Med priljubljene lokacije v prestolnici spada Ljubljanski grad, kjer se pari lahko odločajo med poroko v najbolj priljubljeni Modri in Beli dvorani, Friderikovi sobi, v Palaciju, prestižni Hribarjevi ali Stanovski dvorani, zunaj ob kapeli sv. Jurija iz 15. stoletja, na Erazmovem stolpu ali na razgledni terasi. Priljubljeni so tudi gradovi v okolici Ljubljane. Tako si je v Domžalah lani kar 56 parov od skupaj 144 za poročno lokacijo izbralo grad Tuštanj, ki je sicer uradni prostor za poroke v občini. Med neuradnimi lokacijami prednjači grad Jable, na katerem se je poročilo deset parov od 13, ki so izbrali neuradne poročne lokacije. V Kamniku so se pari najpogosteje odločali za sklenitev zakonske zveze v uradnih prostorih občine, zunaj teh pa so se odločali predvsem za Galerijo Repanšek, gostišče Repnik, grad Zaprice, Mali grad in Arboretum Volčji Potok.

Kar 452 zakonskih zvez je bilo lani sklenjenih na območju Upravne enote Maribor. Največ parov se je poročilo v uradnih prostorih, 145 jih je bilo sklenjenih v Svečani dvorani Rotovža, sto v Beli dvorani v gradu v Račah in 125 na sedežu upravne enote. Večina zakonskih zvez, sklenjenih zunaj uradnih prostorov, poteka v gostiščih, hotelih, nekaj celo v mestnem parku.

Na splavu na Krki

Na območju Upravne enote Radovljica se pari prav tako najpogosteje poročajo v brezplačnem uradnem poročnem prostoru v občinski stavbi, sicer pa je bilo zunaj tega največ zakonskih zvez sklenjenih na Blejskem gradu in v Vili Bled. Nekaj jih je tudi povpraševalo po sklenitvi zakonske zveze v balonu nad Blejskim jezerom in v hribih, na Sedmerih jezerih, a se pari nazadnje za poroko tam niso odločili.

Na območju Upravne enote Novo mesto je lani zakonsko zvezo sklenilo 175 parov. Kot najpogostejše poročne lokacije navajajo grad Otočec, Vilo Otočec, Kulturni center Šentjernej, Žagarjev mlin na Daljnem Vrhu, Hudičev turn v Soteski, gostišče Loka v Novem mestu, grad Grm v Novem mestu, grad v Žužemberku, turistično kmetijo Šeruga na Selih pri Ratežu, vinsko klet Colnar na Črešnjicah. V zadnjem času so postale priljubljene tudi poroke na splavu po reki Krki.

Na brodu na Muri

Upravna enota Nova Gorica ima kar štiri uradne prostore za poroke, od tega so trije na gradu Kromberk, v Vili Vipolže in na gradu Dobrovo, eden pa na sedežu upravne enote v Novi Gorici, zato ni presenetljivo, da se večina porok odvija tam. Zunaj uradnih prostorov so se zaljubljenci največkrat odločali za sklenitev zakonske zveze na različnih domačijah, turističnih kmetijah ipd.

Podobno velja za poroke v Upravni enoti Murska Sobota, kjer se je lani poročilo 178 parov. Najpogosteje so se odločali za murskosoboški grad in druge poročne dvorane v uradnih prostorih, redkejši pari pa so izbrali Moravske Toplice, Hotel Vivat, dvorec Rakičan, Otok ljubezni, domačijo Marof, Lovenjakov dvor in Smodiš, nekateri so se želeli poročiti kar doma. Najbolj nenavadna lokacija doslej je bila na brodu na reki Muri.

Prestižne lokacije

In katere kraji veljajo za najprestižnejše? Pari, ki jim ni težko globlje seči v žep, se denimo radi poročajo na posestvu Brdo pri Kranju, v Vili Bled, v Kendovem dvorcu v Idriji, gradu Otočec, na dvorcu Zemono, v Arboretumu Volčji Potok ali posestvu Pule na Trebelnem. Tam je da dahnilo tudi nekaj znanih Slovencev. Na Otočcu se je z izbranko Ines Dominc poročil hokejist Anže Kopitar. Na posestvu Pule sta da izrekla igralca Bojan Emeršič in Viktorija Bencik, večno zvestobo je tam sinu najbogatejšega Leščana Petru Grilcu prisegla lepotica Nataša Pinoza Grilc. Igralka Iva Kranjc Bagola in izvršni kreativni direktor Pristopa Creative Aljoša Bagola sta za poročno lokacijo izbrala Ferrarijev vrt ob prestižni Fabianijevi vili v Kobdilju pri Štanjelu na Krasu.

Tisti, ki prisegajo na lepo slovensko naravo, se lahko denimo poročijo ob jezeru ali pod obronkom gozda v Rakitni, na Krvavcu, na Zbiljskem jezeru, v Logarski dolini pod slapom Palenk v bližini hotela ali na cvetočem travniku na sečoveljskih solinah. Medtem ko vas v Piranu poročijo pod vodo, Balonarski center Barje omogoča parom, da se poročijo v zraku. Med tematskimi porokami prevladujejo srednjeveške, ki jih ponujajo gradovi Mokrice, Otočec, Podvin, Tuštanj, Polhov Gradec, Ljubljana, Laško, Bistra Vrhnika, Kendov dvorec v Idriji, Vila Bistrica v Tržiču in Hotel Slon Ljubljana. V Termah Olimia ponujajo poroko med vožnjo z muzejskim vlakom ter športno poroko.

Očarljivi Piran

Z beneško arhitekturo, trgi, ozkimi ulicami, bogato kulturno dediščino in ne nazadnje z mediteranskim pridihom mnoge očara srednjeveški Piran ter očitno čudežno spodbuja ljubezen. To potrjuje tudi presenetljivo veliko poročnih zvez, ki jih pari iz vse Slovenije, vse več pa tudi iz Avstrije, Italije, Nemčije, Irske, pridejo sklenit tja. Kot je povedala matičarka Laura Benedetti, na leto poročijo približno 150 parov, in med njimi so domači v manjšini.

»Piran je najlepše mesto na svetu. Sem sva prišla na prvi skupni izlet pred sedmimi leti, in že takrat sva rekla, da če se bova kdaj poročila, bo to v Piranu. Je sila romantično mesto, vedno na novo naju očarata njegova zgodovina in pridih boemstva, kakršnega ne najdeš drugje. Tako se rada vračava za dan ali dva, da si spočijeva dušo in srce,« sta vsa radostna na svoj poročni dan prejšnjo soboto povedala Tanja in Daniel Dolderer iz Ljubljane. Poročni obred sta v spremstvu svatov opravila v veličastni dvorani Tintoretto v občinski palači, nato pa jih je vse skupaj pot čez Tartinijev trg vodila v piranski akvarij in na svetilnik. Ta je sicer zaprt za javnost, a jima je Tončka Senčar iz Društva meščanov mesta Piran, ki si srčno prizadeva za njegovo oživitev, uresničila željo, da sta se prvič, tudi za nepozabne poročne fotografije, povzpela nanj. V zadnjem času je bil to že sedmi poročni par, ki si je svetilnik izbral za poročni dogodek.

Prestiž v Benečanki

Lani poleti je najstarejša piranska hiša Benečanka, kulturni spomenik iz obdobja beneške gotike, skrbno prenovljena odprla vrata in pokazala tudi vrsto let skrito notranjost. Hiši sta Tonka in Gorazd Senčar, ki se že dve desetletji ukvarjata s turizmom, dodala novo vsebino. V prvem nadstropju je čudovit prostor, namenjen protokolarnim dogodkom, v drugem in mansardi pa dve sobi višjega kakovostnega razreda za turiste. Eno od sob sta si mladoporočenca seveda izbrala za poročno noč. Še pred njo je kuharski mojster Sergio Vuk za svate pripravil piransko obarvano poročno večerjo.

To je bila le ena od vse številnejših piransko obarvanih porok, pri katerih tamkajšnjim turističnim delavcem in gostincem ne manjka inovativnosti. Hotela Tartini in Piran gostita vse več porok na terasah s čudovitim pogledom na morje, tudi gledališče Tartini je že bilo prizorišče gala poroke, pari pa skačejo v zakonski stan tudi v parku portoroškega hotela Kempinski, na pomolu v Strunjanu, ob cerkvici na Bernardinu, na vrtu Pastoralnega kulturnega centra Georgios pri cerkvi sv. Jurija in ne nazadnje tudi pod vodo v Piranskem zalivu.

Koliko stane poroka

Civilna poroka na (katerem koli) matičnem uradu – obred brezplačno

Ljubljanski grad – obred (cena za 1 uro) od 122 do 732 evrov

Grad Otočec – poročni obred 1000 evrov;

poročni obred in slavje 600 evrov; 
obred + 60 evrov hrana x število gostov + 60 evrov pijača x za število gostov

Vila Vipolže – obred brezplačen (župan podari vsakemu paru kozarec penine)

Poročni obred in slavje v kleti s ploščadjo najem 900 evrov, pogostitev se plača posebej

Poroka na Krvavcu – paket (paket na hedonist.si) 5130 evrov za 50 svatov

 

Deli s prijatelji