GOLOBI

Mojčine golobe bi secirali brez javnosti

Objavljeno 17. maj 2013 13.55 | Posodobljeno 16. maj 2013 22.18 | Piše: Lovro Kastelic

Začela se je obravnava zoper Mojco Vočko, ki je v dve stanovanji naselila golobe.

Mojca Vočko se je pojavila na glavni obravnavi (foto: Marko Feist).

LJUBLJANA – Mrtev golob v hladilniku, mačji dreki po pohištvu! Mojčini kužni golobi nevarni tudi ljudem. Mojčini kužni ptiči letajo med krajani. Izselite svojo najemnico, ogroža moje življenje!

To so bili naslovi, ki so v začetku lanskega leta še kako burili Slovenijo. Še posebno so razhudili lastnike, ki so se ob tej, gladko lahko zapišemo kar golobji sagi, prepričali, da so pravzaprav povsem nemočni pred svojimi podnajemniki. Tudi v Slovenskih novicah smo namreč takrat nadvse pozorno spremljali početje raziskovalne novinarke in podnajemnice – Mojce Vočko.

»Mojca je šla predaleč!« so lanskega januarja v en glas sporočili tako Vlasta in Mitja Leban, mati in sin, kot tudi Silva Rutar, ki jih je Vočkova oškodovala za dve stanovanji.

Ko je namreč Mitja Leban s pomočjo policista konec novembra 2011 vlomil v lastno stanovanje v ljubljanskem Trnovem, preprosto ni mogel verjeti svojim očem. Pred njim se je tedaj razgrnilo široko letališče golobjih iztrebkov, zapuščina raziskovalne novinarke in podnajemnice Mojce Vočko in njene pretirane ljubezni do (obolelih) golobov in mačk, drugače njenega početja tedaj skorajda nismo mogli opisati. Svojim očem ni mogla verjeti niti Silva Rutar, ko je le slab mesec pozneje videla na las podobno sliko. Golobi, mačke, iztrebki, groza, totalno razdejanje. Tudi njena stanovanjska hiša na Brezovici je bila, tako kot tudi stanovanje Lebanovih, potrebna popolne prenove, tudi tamkajšnja svinjarija je bila maslo Mojce Vočko, ki se je tjakaj preselila konec septembra 2011. Na obeh lokacijah je nastalo ogromno škode, Rutarjeva je ocenila, da bi jo prenova stala vsaj 30.000 evrov, Lebanovi pa opozorili, da je bilo samo stroškov, ki jih podnajemnica že lep čas ni odplačevala, vode in elektrike, za 10.000 evrov, kaj šele preostalo?!

Najemnica bolj zaščitena od lastnika

Toda Vočkova se ni dala: obnašala se je, kot da je lastnica obeh stanovanj! »Le kako je vendar mogoče, da je najemnica bolj zaščitena od lastnika?« so se tedaj spraševali oškodovanci.

Izvedeli smo, da je Vočkova v teh stanovanjih živela zgolj navidezno. Golobe, šlo naj bi za najmanj 10 ptic, je potem preselila v Spodnjo Slivnico pri Grosupljem, ki naj bi jo kupila s še eno kolegico. In tudi tam je že kmalu završalo. »Prej v tem kraju sploh ni bilo golobov,« so bili krajani začudeni. In se še kako prestrašili, saj so na Vursu že kmalu potrdili sum, da so nekateri njeni golobi oboleli za atipično kokošjo kugo, nalezljivo boleznijo, ki se sicer ne prenaša na ljudi, povzroča pa precejšnjo gospodarsko škodo, saj virus le v nekaj dneh pomori perutnino.

Leto dni po teh peripetijah se je na okrajnem ljubljanskem sodišču začelo sojenje – zaradi poškodovanja tuje stvari. Zagovornik Mojce Vočko Miha Kunič je že v začetku podal predlog za izključitev javnosti. »Zaradi varovanja interesov obdolženske kakor tudi njenih družinskih članov!« Tožilstvo oziroma Boštjan Valenčič je temu ostro nasprotoval, saj se sojenje naj ne bi nanašalo na kakršno koli neprištevnost obdolžene, temveč zgolj na njeno ravnanje, ki je oškodovalo za zdaj še neznane tožnike.

Sodnica Nina Kodra Balantič je potem po daljšem odmoru glavno obravnavo prekinila, odredila izvedenstvo in vse skupaj preložila na 9. julij. Vabila Vočkovi ne bo pošiljala.

Deli s prijatelji