PO SLEDI TRILETNICE

Mojca (34) leti v Ameriko, v boj za hčerko (3)

Objavljeno 05. april 2015 13.07 | Posodobljeno 05. april 2015 13.08 | Piše: Špela Ankele

Mojca Špiler dobila podatke, da je njen bivši z otrokom že v ZDA.

S hčerko, ki je že v ZDA. Foto: osebni arhiv

KRANJ – Sredi tedna smo že poročali, da je v ponedeljek dopoldne 34-letna Kranjčanka Mojca Špiler doživela nepričakovan čustveni šok. Tisto dopoldne se je v kranjskem vrtcu, kamor je od jeseni zahajala njena triletnica, pojavil dekličin oče, sicer Američan. V spremstvu socialnih delavcev in policistov je na podlagi sodnega sklepa o izvršbi iz vrtca vzel triletnico.

»Tri, štiri dni nisem vedela, kje je moj otrok in kako se počuti. Do danes, pa je že petek, je nisem niti slišala. Vmes sem vendarle dobila dve njeni fotografiji, ki dokazujeta, da je z očetom že v Ameriki. Danes ponoči se tudi sama odpravljam tja in vse ljudi dobrega srca prosim za finančno pomoč, saj ta pot ne bo poceni. Po sodni poti nameravam priti do hčerkice, ki je bila v ponedeljek brez moje vednosti, brez možnosti, da bi se poslovila, in samo s tistim, kar je imela na sebi, odpeljana v Ameriko,« pravi Mojca Špiler in poudari, da bo morala v ameriški zvezni državi Maryland, kamor bo pripotovala konec tega tedna, najeti odvetnike, ki nikakor niso poceni.

Zbira prostovoljne prispevke

Zato je že odprla transakcijski račun, na katerem zbira prostovoljne prispevke. Hkrati je na facebooku odprla spletno skupino podpornikov, do včeraj opoldne se ji je pridružilo že blizu tristo ljudi. Kot nam je Kranjčanka povedala že v začetku tega tedna, je pred dvanjastimi leti na Bledu spoznala Američana Arnolda Miltona Jenkinsa III. Pozneje sta se poročila. Mojca je zanosila in se pred tremi leti, tik pred rojstvom hčerke, odpravila živet k njemu v ameriško zvezno državo Maryland. Kot nam je povedala že v začetku tega tedna, je bilo sprva vse v redu, po rojstvu hčerke pa so se začele kopičiti težave: »Te so se poleti 2012, po smrti njegovega očeta, na katerega je bil zelo navezan, še stopnjevale. Mož je postal agresiven, jaz pa sem postala žrtev nasilja – tako verbalnega kot tudi psihičnega in ekonomskega.«

Pred enim letom se je sogovornica, s hčerkico vred, umaknila od moža, rekoč, da potrebuje oddih. Prišla je v Slovenijo in spoznala, da skupna pot z Američanom ni več smiselna. Zato se je zgodba preselila na sodišče. Prvostopenjsko sodišče v Kranju je, kot nam je že povedala Mojca Špiler, dovolilo, da otrok ostane pri mami. A dekličin oče se je na takšno odločitev pritožil in Kranjčanko obtožil ugrabitve hčerke. Drugostopenjsko sodišče je nato sklenilo, da se mora deklica vrniti v Združene države Amerike, nam je še povedala mamica, ki se namerava zdaj še na ameriških sodiščih boriti za svoji hčerkico.

Deli s prijatelji