ŠE NERAZREŠENI ZLOČIN

Modrijani pomagali oropanim gasilcem

Objavljeno 15. junij 2016 21.31 | Posodobljeno 15. junij 2016 21.30 | Piše: Jaroslav Jankovič

Gasilcem PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so lani odnesli ves izkupiček z veselice.

Žari so bili polni klobasic in čevapčičev. Foto: Jaroslav Jankovič

ZADOBROVA – Sonce v petek še ni zašlo in otroci so veselo tekali po plesišču, ko so člani ansambla Modrijani zaigrali uvodno poskočnico v veseli večer na tradicionalni gasilski veselici Prostovoljnega gasilskega društva Zadobrova-Sneberje-Novo Polje.

Minilo je leto dni od lanske gasilske veselice na petek, 12. junija, ko so zamaskirani roparji okoli 1.50 zjutraj pred kletjo gasilca Danila Dimnika, kamor so nosili nabrani denar od prodanih srečk in pijače, uperili pištolo v njegovega brata gasilca Andreja in gasilca Jožeta, ki sta v klet prinesla morda zadnjo kaseto z denarjem. »Roparja sta bila najmanj dva, morda trije,« je takrat povedal Dimnik. V petek nam je predsednik gasilcev Jože Janež povedal, da so jim roparji lani odnesli kar 26.500 evrov.

Septembra na ničli

Zločina policija ni nikoli razrešila. Roparji so z vrečo denarja izginili v noč, gasilce pa je naslednje jutro po uspešni veselici, saj je bilo pod drevesi kot mravljišče, hudo zabolela glava.

Veselica je pač podjetje, po vsakem veseljačenju pride račun za ansambel, nabavljeno pijačo, meso in kruh, za tehnično opremo, varnostnike, reševalce, najete hladilnike, šotore, kuhinjo, plin.

Gasilcem je v blagajni ostalo nekaj fičnikov. Pa vendarle se je, kot pretekla leta pri poplavah in plazovih, tudi tokrat pokazalo, da premoremo veliko solidarnosti.

Modrijane, ki so najbolj zasedeni bend v Sloveniji, so v Zadobrovi čakali tri leta, ko so končno zaigrali, pa jim zaradi ropa niso imeli s čim plačati. Pa je prišlo sporočilo: »Spoštovani prijatelji, gasilke in gasilci iz Zadobrove. Zaradi vas in drugih slovenskih gasilcev so naša življenja bolj vesela ... V celoti se odpovedujemo honorarju, vse stroške ozvočenja bomo pokrili mi.« 
V Tušu so jim odpisali plačilo kozarcev, ajvarja, krožnikov, pekarna Piskač se je odpovedala plačilu kruha, na roko so jim šli mesarija Domes, Skupina Laško in manjša podjetja, Eko Dimnik in Mako MM, denimo. Pomagali so jim okoliški kmetje, vaščani, ljudje dobre volje iz vse Slovenije.

»Imeli smo zares srečo, do septembra smo bili na ničli,« pove predsednik Janež in dodaja, da so se letos priprave veselice lotili s še večjim zagonom. »Zbiramo denar za streho gasilskega doma, ki je načeta. Potrebujemo vsaj 25.000 evrov, računamo, da bomo z veselico dobili vsaj tretjino.« In Modrijani so lani obljubili, da bodo letos igrali. Rečeno, storjeno.

Tokrat na preži

Klopi pod drevesi so se hitro polnile, nasmejana dekleta v rdečih gasilskih majicah so tekala od mize do mize in nosila pijačo, v šotoru kuhinji je veselo cvrčalo, na vročih ploščah so možakarji obračali čevapčiče in klobasice.

Med prostovoljci je tudi 21-letna Vesna Bricelj, čisto prava gasilka, ki gre skupaj z možakarji v napad na ognjene zublje. »Gasilka sem že od mladih nog. Potem pa sem šla na operativni tečaj za pravo gasilko.« Maja pred dvema letoma se je oglasila sirena in Vesna si je skupaj z drugimi gasilci nadela šlem, sedla v avto in odhitela na svoj prvi požar. Bil je pravi ognjeni krst. Spominja se sicer, kako je odhitela na požar na Šmartinsko cesto: »V stavbi davčne je zagorela kuhinja. Tam smo bili med prvimi in sodelovali pri gašenju, pregledu in prezračevanju. Bilo je kar burno.«

PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje je bilo ustanovljeno davnega leta 1923, zdaj imajo 129 članov, kombi in dva velika tovornjaka, pokrivajo pa kar velik teritorij z 20.000 prebivalci. »Operativnih članov, ki se odzovejo na sireno, je 34, danes na veselici pa jih dela in streže 95.«

Na leto naštejejo v povprečju 30 intervencij: »Včasih več, drugič spet manj, od 20 do 50, bi rekel.«

Z izkupičkom od prodaje srečk – pripravili in razdelili so kar 2500 izdelkov –, prodaje pijače in hrane bodo poskušali obnoviti streho na gasilskem domu. A tokrat so bili odločeni, da jim barabini ne bodo odnesli kasete z denarjem. Kako so stvar zavarovali, pa je skrivnost.

Deli s prijatelji