NA KOŽO

Modre tablice

Objavljeno 07. maj 2016 00.25 | Posodobljeno 07. maj 2016 00.27 | Piše: Bojan Budja

Slovenske modre uniforme te majske dni uradno vstopajo v svet računalništva in digitalizacije.

Bojan Budja.

Pravijo, da je maj najlepši mesec v letu. Dodajajo mu pridevnike cvetoč, mladosten, ljubezenski, prebujajoč se itd. Rekel bi, kakor za koga. Za policiste ter posledično vse z njimi tako ali drugače povezane bi utegnil biti maj še kako drugače zaznamovan. Te dni se slovenska modra falanga premierno seznanja z novim informacijskim sistemom, imenovanim ePolicist. Modre uniforme uradno vstopajo v svet računalništva in digitalizacije. Rokopisi postajajo preteklost. Če so policisti doslej praviloma patruljirali v tandemih, ker je pač eden znal pisati, drugi pa brati, bo poslej patrulja zanesljivo štela vsaj kakšen osebek več. Ažurno bo namreč treba hoditi po dospelo elektronsko pošto v nabiralnike, brskati po smeteh, sproti tudi odgovarjati na vse klice low batteryja ter še in še.

Novost menda že deluje, kmalu naj bi jo dopolnila še mobilna aplikacija. Rahlo nerodno pri vsem je spoznanje, da predsednik Policijskega sindikata Slovenije po imenu Radivoj Uroševič o noviteti ne ve praktično nič. Pričakuje le, da bo vodstvo policije svoje podrejene zanjo ustrezno usposobilo. Tudi jaz. Kajti ePolicist in tablični računalniki naj bi usodno povečali urnost in učinkovitost policijskih postopkov na terenu, hkrati pa zmanjšali nečitljivost nakracanih zapisnikov. Tako pravijo na Generalni policijski upravi. Pohvalno vsaj na prvi pogled. Veliko manj na drugi. Kajti nisem docela prepričan, ali bo ePolicist zmogel tudi tak pravopisni zalogaj, kot je pravilno zapisati Šekspirovo ulico, maligane preveč zaužitega šardoneja, kaj šele, če bo med ogledom vloma v urarno ugotovljeno, da so med ukradeno robo tudi dragoceni primerki Šafhausna ali Žaka Lemona.

Policijski vrh je svoje navdušenje nad tablicami v policijskih rokah dodatno pospremil z argumentom, kako bo poslej zanesljivo veliko manj pritožb obravnavanih osebkov. S čimer pa se stoodstotno strinjam. Nemara pritožb sploh ne bo. Preden bodo po vseh nabiralnikih in koših policijskih postaj iskani e-zapisniki prišli v prave roke, bodo mimo vsi zakonski roki za morebitni začetek postopka.

Roko na srce: vesel bom, če se motim. 

Deli s prijatelji