NA KOŽO

Modna revija za 
nage manekene

Objavljeno 17. maj 2013 00.00 | Posodobljeno 17. maj 2013 00.03 | Piše: Jadran Vatovec

V skladu s Petrovim načelom naši politiki napredujejo do meje svoje nesposobnosti.

Jadran Vatovec

Predsednik države Borut Pahor je na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske v Mariboru opozoril, da zgolj dejstvo, da se naša država ta hip težko prebija skozi krizo oziroma iz nje, ne zmanjšuje pomena slovesnosti praznika. Vsi se menda zavedamo – se res? –, da bi bilo treba našo vojsko preoblikovati oziroma posodobiti, vendar se bomo zaradi krize tega odslej prilagojeno lotili. Prilagojeno! Nabuhlega sloga svojih govorov pa naši politiki očitno še ne znajo prilagoditi. Človek bi si drznil pomisliti, da ga niso niti sposobni prilagoditi, vendar bi to pomenilo, da so celo izvoljeni predstavniki tako zelo sposobnega ljudstva lahko nesposobni. Precej manj travmatično je, kajpak, malodušno poslušati njihove populistične govorance. Cesarjeva oblačila naše politične elite so tako in tako že stalnica: stalna modna revija nagih političnih manekenov.

Saj ni res, pa je, na letošnji osrednji proslavi ob dnevu Slovenske vojske smo kljub vsemu slišali tudi dobri novici. Načelnik Generalštaba SV, brigadir Dobran Božič, je, denimo, pojasnil, da v vsaki vojni ali krizi dobro na koncu obvezno zmaga nad zlim. Še boljša naj bi bila druga novica: od zdaj bo za vsak državni praznik pred vhodom v predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Le kako smo doslej lahko zdržali brez tega, a ne?

V skladu s Petrovim načelom naši politiki napredujejo do meje svoje nesposobnosti.

Seveda se lahko retorično vprašamo, ali je Slovenija sploh še republika. Ocena, da je podobna banana republiki, ni nujno v nasprotju z odgovorom na to retorično vprašanje. Kaj pravite, smo slovenski volivci sami krivi, da nam vladajo prav taki oblastniki, kakršne imamo, ali ne? Kaže, da nam je poleg splošnega Petrovega načela v zadnjem stoletju uspelo dosledno uveljaviti tudi posebno Petrovo načelo, ki se glasi: »Vsak slovenski politik neizbežno napreduje do meje svoje nesposobnosti.« Prav ste razumeli: vsak slovenski politik oziroma strankarski veljak med vzpenjanjem po hierarhični strankarsko-državni lestvici nujno zapusti nivo, na katerem bi bil še kolikor toliko kos izzivom, in se slej ali prej ugnezdi na stopnji svoje nekompetentnosti, kjer so njegovi govori velikokrat le še sami sebi namen. Tudi zato smo tako globoko v krizi, kot smo.

Deli s prijatelji