RAZPAD

Möderndorfer zapustil Bratuškovo: sledi razpad ZaAB?

Objavljeno 07. september 2015 12.31 | Posodobljeno 07. september 2015 13.42 | Piše: STA, S. U., T. L.

Že dalj časa se špekulira tudi o morebitnem prestopu Janija Möderndorferja iz ZaAB v največjo vladno stranko.

Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je izstopil iz stranke, ne pa tudi iz poslanske skupine, so za STA sporočili iz ZaAB. Če Möderndorfer zapusti tudi poslansko skupino, ki zdaj šteje le še tri člane, to pomeni njen razpad.

Poslanska skupina lahko namreč šteje najmanj tri poslance. Poleg Möderndorferja so v najmanjši poslanski skupini še predsednica stranke Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček. Peter Vilfan, ki je bil izvoljen na kandidatni listi ZaAB, je že julija prestopil v poslansko skupino Desusa, kamor naj bi vabili tudi Bon Klanjščkovo.

Že dalj časa se špekulira tudi o morebitnem prestopu Möderndorferja iz ZaAB v največjo vladno stranko SMC. Za zdaj sicer očitno še ostaja v najmanjši poslanski skupini. Möderndorfer je v svoji politični karieri sicer zamenjal že več strank.

Bratuškova: Trdil je eno, naredil pa drugo

Bratuškova nad njegovo odločitvijo ni presenečena, a je pričakovala, da jih bo o njej tudi obvestil. Kot je dejala, je Möderndorfer še na petkovem izvršnem odboru stranke zatrjeval, da »ne bo nič naredil«.

Že ko je poslansko skupino zapustil Vilfan, je Bratuškova, kot pravi, druga dva poslanca pozvala, naj v primeru, da nameravata zapustiti poslansko skupino, to storita čim prej. Sicer je to po njenih besedah »neiskreno do naših volivcev in članov, da se z nekom najprej pogovarjaš, sebi urediš razne ugodnosti, šele potem pa greš«.

Še o iskrenosti in poštenosti

Bratuškova ugotavlja, da iskrenost in načelnost še vedno nista vrlini slovenske politike. »Če si iskren in načelen, narediš, kot je naredil Bojan Dobovšek, ki je ostal poslanec z najnižjo plačo v državnem zboru,« je dejala Bratuškova in s tem spomnila na Dobovškov odhod iz poslanske skupine SMC med nepovezane poslance.

Če bo poslanska skupina ZaAB ugasnila, bo Bratuškova, kot zagotavlja, do konca ravnala v skladu z obljubo volivcem. Sicer pa o svoji nadaljnji politični usodi in usodi poslanske skupine ne more špekulirati, dokler se stvari ne razčistijo.

Möderndorfer za zdaj ni dosegljiv za komentar.

Številka nedosegljiva

O usodi stranke smo se hoteli pozanimati tudi pri piarovki poslanske skupine ZaAB, ki pa je na današnji, skorajda prelomni dan, nedosegljiva.

 

Deli s prijatelji