NUJNI POSTOPKI

Möderndorfer: Vlada izkorišča krizo

Objavljeno 13. julij 2012 12.57 | Posodobljeno 13. julij 2012 12.57 | Piše: T. L., STA

Večina poslank in poslancev je odločila, da bo DZ štiri zakone obravnaval po nujnem postopku.

Predsednik košarkarskega kluba Union Olimpija Jani Möderndorfer.

LJUBLJANA – Potem ko je skupina poslancev PS zahtevala odločanje o vrsti postopka obravnave petih zakonov, namenjenih spodbujanju gospodarstva, je večina poslank in poslancev danes odločila, da bo DZ štiri zakone obravnaval po nujnem postopku. Po rednem pa bodo razpravljali le o predlogu novele zakona o splošnem upravnem postopku, saj so nujni postopek podprli trije poslanci, proti pa jih je glasovalo 44.

Pozitivna Slovenija nezadovoljna s sklepom kolegija

Kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta je na torkovi seji sklenil, naj DZ vseh pet zakonov obravnava po nujnem postopku, vendar pa je skupina poslancev Pozitivne Slovenije (PS) zahtevala ponovno odločanje o tem sklepu kolegija.

Prvopodpisani pod zahtevo vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je na današnji seji izpostavil, da se je v DZ »uveljavila logika izrednih razmer, skrajšanih in nujnih postopkov«. Rednega zakonodajnega postopka, v kateri bi DZ opravil vse tri faze postopka na več sejah in bi se tako tudi zainteresirana javnost imela možnost seznaniti s predlogi, po njegovih besedah ni več.

Vladajoča koalicija se po oceni Möderndorferja »ne želi in noče sprijazniti z dejstvom, da ima takšno hitenje in onemogočanje javne razprave pri sprejemanju skoraj vseh zakonov, ki jih predlaga vlada, lahko škodljive posledice«. Kot je poudaril, v PS ne pristajajo na to, da »vlada krizo izkorišča za obravnavo zakonov po nujnem postopku«.

»Danes lahko ugotovim, da so izredne razmere, saj je vladna koalicija s svojimi dejanji pričela razkroj demokratičnega sistema, in to pomeni, da smo v nevarnosti zaradi izgube pravnega reda, političnega dialoga in ne nazadnje tudi razuma,« je še povedal vodja poslanske skupine PS.

O predlogu PS poslanci danes niso razpravljali, ampak so le glasovali. Nujni postopek so potrdili za obravnavo predlogov sprememb zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (z 49 glasovi za in 28 proti), novele zakona o gospodarskih družbah (s 45 glasovi za in 34 proti), novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (s 45 glasovi za in 34 proti) ter zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (s 44 glasovi za in 35 proti). Omenjeni predlogi bodo tako najverjetneje uvrščeni že na načrtovano izredno sejo DZ prihodnji teden.

 

 

Deli s prijatelji